søndag 22. oktober 2017

"Jeg har levd i dette landet i tusen år" av Kristin Brandtsegg Johansen

Leselysten min spriker i alle sjangerretninger for tiden, noe som betyr at jeg er back on litteratur track igjen. Det er herlig! Valgt bok denne gang er nok en (slags) biografi om Sigrid Undset, skrevet av Kristin Brandtsegg Johansen. Jeg fikk høre om boka på det trivelige bokbloggermøtet vi hadde på Kagge forlag ifm bokbloggertreffet i Oslo i september, og den fristet virkelig. Tidligere har jeg lest biografien Liv Bliksrud har skrevet om Sigrid Undset, og den likte jeg veldig godt. Omtalen min av den boka kan du forøvrig lese HER.

Det Brandtsegg Johansen har gjort i denne lille boka om Sigrid Undset er veldig forskjellig fra Bliksrud's biografi. Bliksrud skrev en veldig interessant og informasjonsrik biografi, men den var veldig "typisk biografi", om jeg kan kalle det det. Kronologisk, faktatung, knyttet opp mot Undset's litteratur selvfølgelig, og nokså tradisjonell. Jeg lærte om Undset's liv, sett utenfra. Interessant, for Undset var en mektig kvinne. Men, gav den meg lyst til å lese mer av Sigrid Undset?

Jeg har levd i dette landet i tusen år ble skrevet av Brandtsegg Johansen mens hun tilbragte en sommer så og si i Sigrid Undset's sko. Hun bodde nemlig i Undset's dikterhjem Bjerkebæk mens hun skrev, og hadde Undset's vakre hage og utsikt som motivasjon og Undset's egne bokhyller og brev som inspirasjon. Med dette utgangspunktet har forfatteren ikke bare skrevet noe som jeg leser som en veldig nær og kjærlig hyllest til en av Norges mest berømte kvinnelige forfattere, men hun har også gitt meg som leser lyst til å grave meg mer ned i Undset's litteratur!

Boka er fysisk liten med kun 192 sider. Den har likevel hele 44 kapitler, noe som gjør at den aldri virker tunglest eller drøy. I tillegg hopper forfatteren frem og tilbake i Undset's liv og forfatterskap og siterer Undset fra utallige brev og uttalelser i media koplet mot utdrag fra både kjente bøker fra Undset's forfatterskap som Kristin Lavransdatter, Fru Marta Oulie og Jenny, men også fra de mindre kjente bøkene hennes. Det gjør at jeg får en bred kunnskap om Undset's bibliografi samtidig som jeg ikke drukner i oppramsinger. Alle kan google seg frem til lange lister om de vil. Misforstå meg imidlertid ikke, det betyr nemlig ikke at emnene som tas opp blir tatt lett og overfladisk på. Det som preger denne lille boka mest er nemlig at jeg føler forfatteren virkelig kjenner Undset. Her ligger det solid research bak.

Kristin Brandtsegg Johansen
Bildekilde: Kagge Forlag
Jeg liker spesielt godt måten Undset blir presentert på, for i tillegg til å få vite litt om mann, barn, levd liv, kristendom og konvertering og selvfølgelig også forfatterskapet så får vi også innblikk i Undset's tanker og ideer om mangt og mye. Et eksempel er hvor Undset sammenlikner Jane Austens "Emma" med vår egen Henrik Ibsen's "Hedda Gabler". Innsikten til dette fant Brandtsegg Johansen i essayet "Hundrede år fra Jane Austen til Henrik Ibsen" som Undset fikk på trykk i Tidens Tegn. Morsom lesning, helt nytt for meg, og boka er full av slike små anekdoter.

Forfatteren setter også Undset's Kristin Lavransdatter inn i samtiden, hvor Kristin Lavransdatter beskrives som en beslektet heltinne med Daenerys Targaryen fra Game of Thrones, der begge kvinnene:
"navigerer i en verden definert av sterke lidenskaper, maktkamper eller enda mer arkaiske æreskodekser. Ingrediensene er de samme i disse store eventyruniversene, med tidløse temaer og dramatiske hendelser, skjebnesvangre allianser, ulykker, kirkebrann, opprørske jomfruer, nådeløse kampscener, pest, tilståelser på dødsleiet og heltinner som til slutt forstår at det var dette alle de gamle sangene handlet om."

Målsetningen med Jeg har levd i dette landet i tusen år er ifølge forfatteren selv og Kagge Forlag å få opp interessen igjen for vår fantastiske nobelprisvinnende forfatter Sigrid Undset. Er det noen bok som kan lykkes med det, så må det være denne. Boka er lettlest, men grundig, interessant og tidsriktig. (Bakerst i boka finnes også en kronologisk oversikt over Sigrid Undset's bøker, liste over annen anvendt litteratur samt Noter, pekere til essays, intervjuer og brev - en skattekiste for Undset-fan, spør du meg).

Takk til Kagge forlag som sendte meg boka, og takk til Kristin Brandtsegg Johansen for flott presentasjon!


Kilde: bok fått fra forlag - Utgitt: 2017 - Forlag: Kagge - Sider: 192 - Utfrodring: GoodReads, Norske



Epleblomst fra Undset's hage? Kunne vært :-)


.

16 kommentarer:

  1. Denne fikk jeg lyst til å lese! Tror den skal få stå på ønskelista til jul. Hvis jeg klarer å vente så lenge da.

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig interessant, og kan med fordel leses flere ganger. Må jo være perfekt som julegaveønske :)

      Slett
  2. Ja,denne var fin. Jeg har ikke lest et eneste ord av Undset så dette var en fin Introduksjon til forfatterskapet. Jeg begynte på en omtale av denne i går men gjorde den tabben at jeg var inne å leste din og plutselig ante jeg ikke hva jeg skulle skrive :-D Men fikk da knotet ned noe i dag. Fin omtale,Marianne!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Beathe! Jeg så du hadde lest denne, skal inn og lese :) En fin intro til Undset dette her, ikke for tung, men likevel veldig innholdsrik og interessant. Vi fikk møte forfatteren hos Kagge da vi var i Oslo, engasjert dame! Det synes i teksten også. Sjeldent god "bio"!

      Slett
  3. Jepp, denne la jeg merke til under Kagges høstmøte og kan hende vil jeg lese den. Jeg har lest en veldig god biografi om henne skrevet av Tordis Ørjaseter før, den holdt meg og familien i ånde den jula den ble lest. Men det er alltid godt å få lese nye perspektiver. Jeg har også vært på Bjerkebæk og fått være med på guiding i hjemmet til SU der, anbefales. (ja, enda en grunn for deg til å komme seg avgårde på litt.festivalen;) )

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var den der litteraturfestivalen ja. Ser ut for at den blir min forbannelse. Men, jeg kan ikke annet enn å prøve igjen neste år. Synd det er i en svært vanskelig periode av året å komme seg bort. Men, neste år skal vi ikke flytte, så jeg får en ny sjanse :) ...
      Ørjasæters bio om Undset har jeg ikke lest, men var også fornøyd med Bliksrud sin. Nå er det nok informasjon om forfatteren, tenker jeg. Nå må jeg komme meg igang å lese mer Undset. Det er alltid noe som sniker seg foran i køen..men det er også alltid kjekt å ha bøker tilgode. Denne boka er lettlest, så er du interessert i Undset så anbefaler jeg den virkelig!

      Slett
    2. Ja, det var den , ja.. ;)
      Ørjaseters er mye tykkere og antageligvis grundigere da, men det kan jo virker som vinklingen til Bliksrud er annerledes og derfor verdt å få med seg. Bare det ikke blir en lightutgave til de andre biografiene, da er det jo litt bortkastet for meg.
      Sigrun Slapgård har en skikkelig bio også, men den har jeg enda ikke lest, selv om den stå i hylla.
      Undset har så mye bra. Kanskje lurt å starte med en av de korte bøkene hennes så blir det ikke så uoverkommelig ? Jenny, feks. Den er kjempefin. Og kort.
      Ellers har jeg tenkt å lese Olav Audunnsøn ifb med Hylleboksirkelen til Hedda i november/desember. Håper jeg greier å la årets norskebøker vike litt til fordel for den.
      j

      Slett
    3. Har ikke Jenny i hylla faktisk, så den skal jeg kikke etter på bruktbokhandelen min neste gang jeg er innom. Her går det i lystlesing, ingen lister for tiden. Redd for å drepe lesegnisten som nå har tatt seg kraftig opp igjen :) Takk for Jenny-tips!

      Slett
  4. Så artig at du og Beathe holdt på med samme boken, gøy for oss andre å lese to omtaler på rappen. Jeg skjerpet og klar til å lese denne boken, nå gleder jeg meg veldig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Liker man Undset så er det ei fin lita bok. Den virker ikke mager i innhold til tross for størrelsen, men mer inspirerende enn å dekke hele Undsets liv og bibliografi i detalj. Kos deg med boka :)

      Slett
    2. Nå har jeg lest og er sitrende begeistret :)

      Slett
    3. Så kjekt! Jeg likte også denne. Lita og kort bok, men innholdsrik og svært interessant.

      Slett
  5. Veldig enig i denne omtalen! Imponerende hvor mye hun fikk sagt på så få sider, og hun greide absolutt å vekke leselysten min. Jeg kvier meg fremdeles for å ta fatt på Kristin Lavransdatter, men fikk lyst til å lese mer av det mindre kjente hun har skrevet. Eneste minus for min del er at jeg følte hun var litt for detaljert i omtalen av Jenny. Det er den boka jeg til nå har hatt mest lyst til å lese, men følte hun for akkurat den ramset opp alle bokas hovedpunkter. Så nå vil jeg vente ti jeg har glemt det jeg har lest her før jeg leser Jenny. Men bortsett fra det, A+!

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig ang Jenny, men det er Kristin Lavransdatter jeg har i hylla. Trebinds... i ei fysisk murblokkbok. Ikke egnet til å dra noen steder. Leste førsteboka for lenge siden, planlegger å lese alle tre i en jafs. Engang... Tenker nok at Jenny blir boka jeg først leser :)

      Slett
  6. Henger etter på alt her.
    Fikk veldig lyst til å lese denne etter Kaggepresentasjonen, enda mer etter å ha lest omtalen din og sett det rosa omslaget dukket opp hist og pist. Har lastet den ned på eBokBib - det er første innskytelse, nr.2 er langlistegambling. Store muligheter for at denne får nok stemmer, så da kan jeg lese senere og konsentrere meg om noe annet nå. (44 kapitler??)

    (Har forresten begynt på Nor-Hansen, interessant, og kort nok til at jeg rekker alle 3)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hurra for Nor-Hansen! Hvordan gikk det? Lest alle? Hva syns du? Ikke gamble på automatisk langliste for rosaboka. Leses og nomineres! Sammen med Nor-Hansen, håper jeg. Da får han ihvertfall to stemmer... :) Det leses her, skrives null og nada. Skrivesperre av dimensjoner. Nå skal jeg igang med Kafka. Han frister som regel å skrive om i etterkant. Krysser fingre...

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)