tirsdag 27. februar 2018

6 på rad - svært gode bøker i februar!

Februar kom og forsvant i rasende fart, men jeg fikk lest. Mye. Ikke ofte jeg sluker 14 bøker i løpet av en kort måned med en total  på 3550 sider! Jeg har ikke fått skrevet om de siste 6, så derfor får de få en revolveromtale hver her. Ingen bøker skal være gjemt, og ingen glemt i 2018. Og så var det så gode bøker da!


Etter Nærums norske litteraturhistorie måtte jeg bare prøve ut denne også. Fant lydboka på Storytel, og Nærum? Ja han er noe for seg her også. Ironi på sitt beste, for undertittelen på denne er nemlig: Håndbok for deg som vil bli kvitt selvtilliten. Nærum leser, humoren treffer, innertier for dem som liker satire :-) Tommelopp



Krimthriller av ypperste klasse, fått fra Aschehoug! Dette er tredjeboka om kriminaletterforsker Camille (mann!) Verhoeven og er like god som de foregående to Iréne og Alex. Jeg har hatt problemer med franske krimforfattere tidligere, men disse - er bare syyykt bra! Verhoeven er en spennende karakter, teamet hans blir mer og mer interessante for hver bok og så skriver Lemaitre så godt! Dette er rett og slett en velskrevet krimthriller-serie som jeg anbefaler på det sterkeste. Litt rått, ikke helt A4, snikende uhygge og uforklarlig mord. Jepp - bør så absolutt leses! Foreslår å lese Iréne og Alex først - link HER, for det er karakterutvikling og forhistorier verd å få med seg! TommelOPP



Jeg likte svært godt boka Ren Poesi Som jeg leste i 2016, og var spent på denne som jeg fikk fra Aschehoug. Her var det flere dikt med tema Under beltestedet, i utgangspunktet greit. Men denne samlingen traff meg ikke som forrige boka. Det ble for meg litt for platt, selv om det var flere jeg humret og et par jeg lo høyt av. Veldig variabel for min del, kan jeg vel kalle denne. Tommelbort



Denne novellesamlingen utgitt hos Aschehoug ifjor er definitivt den beste norske jeg har lest siden 2014 og Hver morgen kryper jeg opp av havet. Temaene i de 6 novellene spriker, fra en alenefar med datter som nekter å flytte fra bydga som er truet av ras og flom, via tre barn eldstemann 12 som blir etterlatt av moren like før jul fordi hun må reise bort, innom en hobbybonde og geitene henners, en nervøs kvinne som blir øverflødig på jobb og en sekstenåring som krisemaksimerer livet. Alle menneskene blir på forskjellig måte utsatt for situasjoner de har vanskelig for å takle. Det er en mørk stemning over samtlige av novellene. De rusker opp innerst i vrangviljen. Nydelig skrevet, gripende tekster og coveret speiler tonen i innholdet. Anbefales sterkt! TommelOPP



Takk Elisabeth! Denne sci-fi boka var like spesiell og sær som jeg håpet den skulle være! Tidsforskyvelsen, den indre, men manglende logikken, sirkelen sluttet og det hele. Veldig veldig bra! Jeg liker det sære. Innholdet? I mediene er det kun snakk om den nye, blå planeten som er oppdaget i rommet. En uberørt og beboelig planet, som vår egen jord for 65 millioner år siden. Jorden i nåtid er på randen av ødeleggelse, og menneskeheten trenger et nytt sted å flytte til. Kvinnen Billie og Spike, en syntetisk kvinne, forelsker seg. Det som skjer når deres historie i rom og tid kombineres med verdenshistorien er verd å lese boka for. Liker du det sært og rart i sci-fi sjangeren? Les denne! Tommelopp




Utrolig lærerik, spennende, velskrevet og omfattende bok fra Erika Fatland som jeg fikk fra Kagge forlag. Vi pratet med henne på bokbloggertreffet ifjor da hun kom og presenterte boka si for oss. For ei dame! Og for ei bok! En solid sakprosabok på over 600 sider som dekker turen hun gjorde alene(!) langs hele den russiske grensen, og besøkte alle landene som grenser til Russland. Opplevelsene - gode og dårlige, menneskene - åpne og lukkede, situasjonene - spennende, trivelige og flere skumle - intervjuene - uhyre interessante! Anbefales så definitivt og absolutt! TOMMELOPP

Og sånn helt på tampen, kjapp statistikk for februar (nå når jeg har laget meg et supert regneark for oversikt - takk Linnformasjonen, igjen!)

Totaler for februar

  • Antall bøker: 14
  • Totalt antall sider lest: 3550
  • Medium: 6 papirbøker, 6 ebøker, 2 lydbøker
  • Språk: 7 norske, 5 engelske, 2 på nynorsk
  • Kjønn: 8 menn, 5 kvinner
  • Sjanger: Romaner 3, Sakprosa 4, Krim 2, Sci-fi 2, Diktsamling 1, Novellesamling 2
  • Gjennomsnittskarakter fra GoodReads: 4,1 av max 5


 
Endelig tilbake her igjen

19 kommentarer:

  1. Herlig med en slik kjapp essensiell samleomtale.:)
    Lemaitre holder jeg meg unna. (for bestialsk for meg, antar jeg). Helt enig ang Grensen. Tungen skal jeg lese i mars.
    Så fort tiden går. Må vel lage samleomtale i morra. Har vel lest 14-15 når det kommer til opptelling, tenker jeg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Februar ble intensivt kort, og så forleste jeg meg på Tungen istedenfor mars. Og så ble det jobbtur med lite skriving = effektiv samleomtale. Tungen skal få en fyldigere omtale neste mnd. Det fortjener samlingen. Har nemlig notert en god del underveis til en forandring...
      Og så må jeg finne meg diktsamling for sirkelen!
      Lemaitre er ikke for bestialsk. Han skriver bare så ufyselig spennende. Tror du hadde likt den godt :)
      Solgte gamlehuset idag, så det har også vært en thriller. Kanskje litt i overkant spennende med slike budrunder :O

      Slett
    2. Jeg vet ikke jeg, ang Lemaitre altså. Jeg har lest en del omtaler av bøkene og slik de og Randi skildre dem så tror jeg ikke det er noe for meg. Leser ikke Mo Hayder eller Nesbø heller, selv om jeg har tenkt å prøve en Harry Hole-bok, en gang til..

      Budrunder er spennende ja, Ble dere fornøyd?

      Jeg skal lage samleinnlegg nå, pakker og forberdere reise til israel/Palestina/Jordan innimellom. Det blir spennende det.. reise dit altså.:)

      Diktsirkel når jeg kommer tilbake:)

      Slett
    3. Åh! Det var nå turen var ja. Tiden flyr, gitt. Ha en riktig god tur. Det blir nok en svært så interessant tur! Forberedelsen er jo halve turen ;)
      Fornøyd med prisen etter budrunde. Vi hadde to takster på huset. Prisen vi fikk var et par hundre tusen over laveste taksten. En god del under den høyeste. Men, det er et spesielt hus (stort hus og hage), ligger rett ved en hovedvei som snart skal huse trafikken fra verdens lengste undersjøiske tunnel, og er "på landet" for dem som har pæng og bor i storbyen. Vanskelig å prissette. Vi er glade nok. Var redd vi ikke fikk solgt. 9 mndr på markedet...
      Diktsirkelen ja. Jeg er med. Må finne meg noe litt mer interessant denne gang!

      Slett
    4. Ja, tiden går fort. Ikke så mye forberedelser på en gruppetur annet enn pakking, klesvask, lade opp dit og datt og alt som skal til før en reise..men det tar tid.
      Har ikke lest noe, men vært på to arrangementer den siste uka, i går med Mads Gilbert om Gaza, og før det samtale om tema Jøden mellom en jøde i Trondheim og en psykologkollega av meg. (vi skal ikke inn i Gaza for å ha sagt det)
      Ikke lurt å ta Israel-kritisk litteratur i kofferten, så det får ligge hjemme og leses etterpå. Det blir bare konfiskert ifølge legen. Har jo tenkt å lese både Sidsel Wolds sin og den Gilbert har skrevet.. Like greit å ikke ha lest for mye i forkant, tenker jeg nå, på en sånn tur hvor opplegget er en rundreise .

      Godt at dere ble fornøyd med salget. Det er ikke like hett på boligmarkedet for tiden, virker det som..

      Ja finn noe mer interessant. Det er da mange fine debutanter som har debutert.:)

      Slett
  2. Atte du sier over 600 sider?! Hjelpes, jeg ser rett og slett IKKE frem til samlesingen av denne. Det er forøvrig min dårligste samvittighet innen lesing: Min mangel på interesse for russisk litteratur og Russland generelt. Eller, Romanovene JA, alt annet (nei).

    SvarSlett
    Svar
    1. Atte det var det det var... Foreslår at du starter samlesing tidlig, som jeg gjorde. Brukte 1 mnd på boka, og leste ting innimellom. Ikke fordi den ikke var interessant, men pga mengden info/spennende historier og ikke minst historiske begivenheter som ble flettet inn i boka. Dette er IKKE russisk litteratur, det er Erika-på-tur - og det var noe helt annet. Dette handler om nabolandene til Russland og deres forhold til Russland, og jeg trodde heller ikke det ville interessere meg så mye som det gjorde. Faktisk veldig bra, velskrevet og spennende. Gitt at du er interessert i historie, da...?

      Slett
  3. Jeg er igang med Grensen, men leser andre bøker attåt. Det er en fantastisk interessant bok, og så godt skrevet. Men tar tid. Fine omtaler, og greit å samle omtaler en gang iblant!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har bestemt meg for å skrive om hver bok jeg leser, og i slutten av måneden ta en samleomtale for de jeg ikke har gitt spesiell oppmerksomhet. Jeg irriterer meg nemlig over at jeg ikke har gjort det tidligere. Nye koster i 2018 :) Ja Grensen krever tid. Jeg leste den også innimellom andre bøker. Ca 100 sider om gangen. Mettet med spennende informasjon, men jeg husker jo knapt en promille i etterkant. Kjekk å slå opp i da, for boka og landene er blitt diskutert i ettertid.

      Slett
    2. Grensen skal få eget innlegg når samlesingen er i gang, men dro den med nå også :)

      Slett
  4. Ikke lest noen av disse du nevner her, men jeg begynte såvidt på Grensen men motet sviktet etter 20 sider altså. Jeg er ikke god på mursteiner så jeg gruer meg litt til den skal samleses.
    Veldig nysgjerrig på dette regnearksystemet flere snakker om, må inn å vifte med vippene til Linn forstår jeg.

    14 bøker er bra på en særdeles kort måned, bra jobba!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja innsatsen i februar er det ingenting å si på :) Tipset når det gjelder Grensen er å lese litt og litt. 50-100 sider om gangen. Jeg leste ca 100 om gangen. Satte av tid og satte meg ned. Utrolig god og interessant, men ja - tjukk dørstopper ;)
      Jeg tok utgangspunkt i regnearket til Linn og har tilpasset og utviklet det til eget bruk med egne kategorier, målsetninger osv. Lister fungerer for meg, og der er Excel veldig bra. GoodReads er ingen motivator for meg, men regnearket ble fort en god venn. Jeg kan sende deg en kopi av mitt om du vil ha?

      Slett
    2. JAA, det hadde vært veldig kjekt! Så snill du er :-)

      Når det gjelder Grensen så skal jeg ikke gi meg og kanskje ta den i bolker på 50 sider, det er overkommelig! jeg har jo noen mursteiner som ligge rpå vent og jeg MÅ jo en gang komme i gang liksom.

      Slett
  5. Er fremdeles bare halveis i Grensen. Liker den godt men den krever at jeg er i russerhumør hver gang jeg setter meg ned ved siden av det bordet den ligger på. Orker ikke dra den rundt. Kan godt være jeg tar resten på lyd, regner med lydboka er klar før samlesinga starter.

    Veldig artig med Nærum.
    Det første jeg gjorde etter jeg var ferdig med Litteraturhistorien var å laste ned Hold Kjeft. Har ikke rukket høre ennå, men ikke overrasket over at den er bra. Føler meg likevel skeptisk til krimbøkene hans. Har du lest? Skeptikern i meg sier - dette blir for krampeaktig for krim - , samtidig som jeg VIRKELIG ønsker det skal være bra. Han er jo så morsom.

    SvarSlett
    Svar
    1. Litt heftig å dra rundt på ja.. Prøv nattbordet. 50s pr kveld, og det er mange kvelder igjen ;) Eller lyd - det tror jeg ikke jeg hadde fixet med denne boka. Altfor informasjonstung for meg. Klarer foreløpig bare "lettere" bøker på øret. Hører Lee Child sin siste nå. Sparer ennå på Outlander. Kjip jeg ser du.
      Gøy du likte Nærum. Han var en høydare for meg også. Litteraturhistorien var nok hakket bedre enn Hold Kjeft, men det var nok fordi temaet lå noe nærmere interessen min, hehe.. Har ikke lest noen av krimbøkene hans ennå. Der er jeg også skeptisk. Innbiller meg det er litt vel mye over the top, men - har bestemt meg for å prøve ihvertfall én og se hvordan den er. Nærum er supermorsom og slagkraftig. Gjør seg som satiriker. Så da får jeg brøyte vei i krimmen. Etter Lee Child, som jeg øyestraks er halvferdig med. Strikking og lydbok på kveldene på gang her. Endelig sluppet unna Houston-betongen.. Fremdeles på måke-sti-vakt og i leppestiftmodus?

      Slett
  6. Supert samleinnlegg! Nærum vil jeg lese, hans humor er bare fabelaktig!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Birthe. Har du ikke lest (helst lyttet til) hans norske litteraturhistorie så begynn der. Den er priceless ;)

      Slett
  7. Hah! Bra et tips fra min "liker ikke" liste kan ende opp som tommelopp bok hos deg.

    Jeg var forelsket i språket, men ble bare irritert av sirkulariteten - akkurat hvor sirkulært det ble. Og jeg trodde ikke på hovedpersonen. Hun hadde alle mine reaksjoner til samfunnet rundt seg. Men hun er født og oppvokst der, noe av det jeg reagerer på burde vært vanlig hverdag for henne. Ja, jeg skjønner at hun er opprører og at hun ikke liker plastikkirurgien for eksempel. Men hun hadde for eksempel mine tanker om trafikksituasjonen og parkering også, det kjøpte jeg ikke. Men kjøpte mer Winterson på tur nå, så skal prøve meg på flere romaner av henne og se om det treffer bedre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Språket var gull, sirkulariteten traff - fordi jeg var fullstendig blind for den en lang stund. Ikke den mest kompliserte sci-fi'en akkurat, spesielt ikke hvis du liker mursteinene til Peter F. Hamilton. Lest noen av dem? De er fan-tastiske! Ser fram til flere omtaler av Winterson-bøker. Jeg kan fort lures en gang til :D

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)