fredag 19. juni 2015

4-på-rad

Samleomtale, eller how to catch up with yourself.. Midtveis i juni passeres i høy fart på de fleste områder, bortsett fra grundige omtaler. Ikke at jeg MÅ skrive om alle bøkene jeg leser, men liker å fundere på dem innimellom. Santiago og Coetzee er behørig presentert, de andre er:

Ester! Anderssons og vår alles kjære Ester, dama som ikke tar et nei for nei i forholdet, lar seg veilede og villede, benytte, utnyttes og forblindes av eldre kunstner med commitment issues. Mye er sagt om Rettsstridig Forføyning og den tragikomiske kjærligheten og derpåfølgende sorgen. Og jeg er enig i det meste, selv om omtalene spriker veldig. Jeg har nemlig et særs ambivalent forhold til både hovedpersonen Ester og boka i seg selv. Enten kan man rive seg i håret i frustrasjon over hvor langt et menneske (les: Ester) kan fornedre og utslette seg selv og egne behov for å tekkes Mannen, eller man kan le av hele greia. Ester er nemlig så håpløs i sin stokk blinde forelskelse at alt aksepteres, selv i et såpass likestilt samfunn som vi lever i nå. Som de fleste andre vil jeg kringlevri dama og tvangsåpne øynene hennes for livets realiteter. Men så vil man jo ikke ta fra kvinnen håpet heller? Eller? Andersson provoserer meg med denne boka. Hun drar det forskrudde HÅPET alt for langt, og for det skal hun ha takk - ellers hadde boka kun vært en halvtam fortelling. Forfatteren griper meg, holder på interessen, skaper masse engasjement - uansett hvilken retning engasjementet mitt tar - og hun holder på meg, til siste side. Godt gjort! Man glemmer ikke Ester med det første. Anbefales!
Utgitt: 2014 - Forlag: Gyldendal - Sider: 184 - Originalspråk: Svensk - ISBN:  9788205464414

Oh yes - denne spionthrilleren var like god denne gang som de foregående 6-7 gjennomlesningene jeg har gjort. Grandmaster av Murphy og Cochran er den ultimate historien om det gode og det onde og spenner seg over hele kloden fra Moskva til Washington, via Havanna til Tibet. Justin og Zharkov - to unge sjakkgeni - ble født samme dag, men med tusenvis av mil mellom seg. De er forutbestemt til å bekjempe hverandre gjennom hele livet, både på sjakkbrettet og i den politiske verdenen. Handlingen er ikke uventet lagt til perioden rundt den kalde krigen mellom Sovjetunionen og USA. Som gutter bestod våpnene deres av tårn, springere og bønder. Tiår senere tyr de til langt farligere hjelpemidler. Justin er blitt en av de beste spionene USA har hatt og Zharkov er den hensynsløse lederen for et hemmelig sovjetisk byrå. Dette er en glitrende og velskrevet spionroman som også beveger seg helt på grensen til det okkult aksepterbare. Det er en grunn til at jeg tar fram boka igjen og igjen. Den har absolutt alt en spionthriller bør inneholde, og spenningen holder seg helt til siste side. Det er kommet en oppfølger til historien - High Priest - og den har jeg omsider fått tak i på Amazon. Skal spares til en sommmerdag på terrassen! Fikk Edgar Allan Poe Award for Best Paperback Original i 1985. Grandmaster anbefales så definitivt om du liker spionthrillere!!
Utgitt: 1985 - Forlag: Pinnacle - Sider: 485 - Originalspråk: Engelsk
 
Jeg har også lest lest krimboka Eclipse i mai av Gert Nygårdshaug som kommer ut høsten 2015. *spoilerfri* Dette var min første bok fra forfatteren. Jeg er noe usikker på om jeg likte den, til tross for at hovedpersonen Gudolv Gudvolden elsker litteratur og jobber med oversettelser av europeiske klassikere parallelt med hovedinntektskilden sin som leiemorder. Jeg fikk igrunnen mye mer sansen for parallellhistorien i boka - om Haydir Temir, den tyrkiske matematikklæreren med en heller spesiell bakgrunn som flytter til Tyskland med familien sin. Han opplever nemlig litt av hvert som setter søkelyset på viktige problemområder i dagens samfunn. Uten å gå i detaljer så synes jeg kanskje at sidehistorien burde vært hovedhistorien i boka? Det var en tanke jeg gjorde meg underveis. Nygårdshaug skriver imidlertid veldig bra, og protagonisten Gudvolden viser seg etterhvert å ha en riktig så plausibel forklaring på bakgrunnen for hvorfor han endte opp som leiemorder i utgangspunktet. Det skal bli interessant å se hva andre synes om denne. Hos meg havner nok ikke boka som en av årets høydare, men det var en god nok krim likevel.
Utgis: 2015 - Forlag: Juritzen - Sider: 285 - ISBN: 9788282058407
 
Ellers har juni gått med til editeringsarbeid på Michael R. Hicks' siste bok i The First Empress-trilogien. Det er femte boka jeg er med i editeringsprosessen på, og det blir bare kjekkere og kjekkere etterhvert som jeg lærer skrivestilen til forfatteren å kjenne. Tidligere var det språkvask som var hovedutfordringen min, men nå har jeg også beveget meg inn på oppbygning av plottet. Jeg har i utgangspunktet ingen erfaring med denne typen arbeid, derfor er det desto mer spennende å få lov til å være med i prosessen. Jeg er nokså stødig i britisk engelsk, så jobben er å luke bort typisk amerikansk språkslurv. Hicks er en utrolig dyktig historieforteller. Om man ikke liker sci/fi-fantasy med blå mennesker i hovedrollen, så har han også skrevet en spennende bio-thriller som går på temaet genmodifisert mat. Kan så absolutt anbefales. JA - jeg er farget. NEI - jeg er ikke objektiv. Så er det sagt :o)

Leser min første bok av Indridason lagt til Island for tiden, samtidig som jeg lytter til den syvende Lee Child boka på Storytel. De 169,-/mnd jeg investerer i lydbøker lønner seg fremdeles veldig godt økonomisk. Krim i papirform og krim på øret, med andre ord. Neste bok ut blir nok en klassiker, kjenner jeg. Må balansere inntrykkene. I den forbindelse så kom jeg over en utrolig spesiell, ung fyr på youtube - en 18 år gammel irsk lesehest som omtaler klassikere på nett. Han er like full av bannord som en gjennomsnittlig bryggearbeider og sarkastisk og selvfokusert som de fleste 18-åringer, men saken er - jeg liker fyren. Han leser de samme klassikerne som meg og har mye av den samme tilnærmingen til disse forfatterne som meg. Her er en link - ta ham for det han er :o)





.

13 kommentarer:

  1. Ester, Ester -)
    , og enda ei sjakkbok? Husker jeg kjøpte the Tournament på din anbefaling (ikke lest ennå) var ikke det også sjakk?, ihvertfall trodde jeg det da jeg one-klikket, har trua på at alle sjakkbøker er gull etter Sjakknovelle. Har nå hørt December Reviews, og minus Persuasion, er jeg da enig med gutten, og likandes er han absolutt, selv om det var en haug med panegyri uten andre begrunnelser enn amazing, flawless writing og meh -). Har alltid trodd at det ville vært svært kjekt med lesere som barn - altså lesere som vi (og videogutten) er lesere - men nå innså jeg plutselig at det sannsynligvis ville vært litt slitsomt. Spennende arbeid du gjør med Hicks - blå menn er ikke mi greie - leste ei blå-bok for noen år siden (husker ikke hva den heter) - og bestemte meg for å unngå blått til evig tid.

    (Btw - den Arnaldurboka du leser - er det Vinternetter - på engelsk
    - om Erlendur - midt i ((gasp)) serien??)

    SvarSlett
    Svar
    1. Grandmaster er sjakkboka over alle sjakkbøker i spionthrillervariant. Veldig god. Det er særdeles få bøker jeg leser mer enn en gang. Jeg tror Grandmaster er lest ihvertfall 6 ganger nå. Reilly skrev The Tournament. Også den sjakk. Men med mye historisk sus og engelsk tudortid. Gutten er likandes. Jeg valgte det klippet uten banning. Han er skikkelig ram i språket til tider, men han plukker jammen ut av hyllene MINE bøker! Det er litt stilig. Og noen av kommentarene i de andre youtube-klippene er temmelig priceless (spesielt kombinert med noen av de ansiktsuttrykkene hans - videoblogger kan være skikklig kjedelige om det ikke ligger en distinkt personlighet bak).
      Arnaldurboka er Vinternetter fant jeg ut - den 8. i Arnaldur-rekken. Jeg tenkte kanskje du ville unngå å legge merke til det siden jeg leser boka på engelsk... så sjokket ikke ble så stort over at jeg nok engang begynner midt i en serie... Det var nå den boka jeg hadde i hylla da...
      Hicks' blå menneskerase er faktisk veldig bra sett med fantasy-øyne. Et komplett samfunn med egne lover og regler, etikk og moral. Ingen Atwood'sk feeling overhode, men han har definitivt sin egen fortellerstil. Fra å skrive på deltid kan han nå leve av bøkene sine og racer rundt i en gedigen RV med kona og de to kattene sine. Befinner seg nå ytterst på Florida Keys der han sitter og gjør redigeringsarbeid. Sukk... den som kunne levd av å skrive... bokblogger :D

      Slett
  2. Ah, Ester du Ester, som du kan engasjere. Og bra er det. Tror disse bøkene til Lena Andersson e rnoen av de mest diskuterte på blogger rundt omkring i det siste året.. Og det er kjemepgøy!
    Jeg har også fått Eclipse i mai, og ser frem til å lese den etterhvert… Ha en flott helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja Andersson har virkelig fått folk til å synes - om Ester :-) Jeg må få med meg den neste Ester-boka også, men ikke helt ennå. Mye krim fra Juritzen inn dørene i det siste (jeg som egentlig ikke mottar leseeks har spurt om litt krim, og nå er det flere spennende på gang). En god helg til deg også!

      Slett
    2. Ja, det er spenennde med forfattere som har kommet over fra andre forlag til Juritzen nå, som Gert Nygårdshaug, Vidar Sundstøl og Ruben Eliassen. Gleder meg virkelig til alle de tre bøkene, samt Monster av Jæger.:) Takk… Pst.. Og Ester 2 må du bare glede deg til, om en stund.:)

      Slett
  3. Eg fekk omtrent åndenød då eg las på Goodreads at det var den 8. Indridason-boka du har byrja på - du kan ikkje snike deg unna når du publiserer på GR ;-) Eg bruker og Storytel ein heil del, og har omtrent slutta med å låne CDer på biblioteket. Mykje betre med Audible og Storytel. Akkurat nå høyrer eg Little Dorrit, og det går tregt, men det absolutt ikkje forfatteren sin feil, heller det at eg ikkje har nok timer i døgnet.

    Fine helg, Marianne!

    SvarSlett
    Svar
    1. Haha - er det ikke herlig å kjenne at man lever - tenkte på åndenøden ;-) Du var nok ikke den eneste... Liker jeg boka skal du ikke se bort fra at jeg leser nr 1 neste gang, og fortsetter derfra. Jeg er jo særdeles kronolog når det gjelder Jack Reacher bøkene av Lee Child. Begynte på nr 13 i den serien, men nå er jeg jo flink(?) Jeg har lånt CD fra biblioteket kun en gang. Den var hakkete og ødelagt, og jeg var nok heller ikke i lydbokmodus dengang da. Nå gjør jeg lite hus- og hagearbeid uten bok på øret. Effektiv lesing! Idag blir det TopGear på Sørmarka Arena. Eksos i særklasse :-) God helg til deg også!

      Slett
    2. Det Elida sa, ÅNDENØD, og så uforståelig - at jeg ikke makter kommentere din, suspekte sverming for Jeremy.

      Slett
    3. Jeg svermer for lille hamster Hammond, elsker humoren i bøkene til Jeremy og digger kjemien trioen har - både på TV og nå på live show. Bryr meg døyten om bil, men disse tre gutta på tur er bedre enn det meste som foregår på boksen. Og så jukser de litt, som Espelid. Alt er lov. Herlig -)

      Slett
  4. Har boka til Gert Nygårdshaug i ventebunken. Litt angst for ham etter å ha lest boka Nøkkelmakeren for den boka hatet jeg av hele meg, haha. Men skal gi den nye boka hans et forsøk en dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Og jeg har Nøkkelmakeren i hylla ennå... Tror jeg drøyer den litt til...

      Slett
  5. Dere må lese Mengele Zoo av Nygårdshaug , samt krimbøkene om Fredrik Drum og Skarphedin Olsen /11 i alt. Det er noe helt annet enn Klokkemakeren og Nækkelmakeren .

    SvarSlett
    Svar
    1. Tommelopp Anita, men jeg har ingen av dem i hylla dessverre. Det ligger imidlertid en SKOKK av Nygårdshaug-bøker på Storytel som jeg kan sjekke en dag jeg er mer våken :-)

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)