torsdag 29. november 2012

Nyhet - flunkende nytt Touch lesebrett fra Digitalbok!

Digitalbok lanserer nå sitt flunkende nye Digitalbok Touch lesebrett! Her kan man handle norske e-bøker rett ned på lesebrettet via trådløst nettverk. Jammen ikke verst! Jeg har ikke testet dette brettet selv, men deler gjerne nyheten med meg likevel :o)

Digitalbok Touch er mindre enn det forrige lesebrettet fra Digitalbok. Det fysiske tastaturet er borte og batterilevetiden er 7-10 dager ved normal bruk. Prisen er også veldig spiselig, kr. 999,-!

Les gjerne mer om nyheten fra Digitalbok HER.



.

onsdag 28. november 2012

Bokomtale - "Korsbæreren" av Tom Kristensen

Da var andre lydboka på kun kort tid fortært. Føler meg utrolig effektiv, og husarbeidet går så det griner. Klarer ennå ikke sitte helt ned i ro og lytte, da dupper jeg, men så snart kroppen er i fart så fungerer lydboka desto bedre. Tur med bikkja, trim og lesing - et uslåelig Kinderegg! Sammen med e-boka kan jeg nå nesten dekke hele min våkne tid med bøker, hehe... Vel - tilbake til "Korsbæreren"!

David Nomura har bygget opp et suksessrikt hedgefund i San Francisco. Plutselig dukker den beryktede japanske mafiaen, yakuza, opp - og gir ham tre uker på å tilbakebetale en investering på 40 millioner dollar. Men Davids firma har ikke pengene. I Kredittbanken i Oslo jobber Davids tidligere kjæreste, Elvira Elton Eikenes. En av hennes største kunder, et oljeselskap, står nå i fare for å misligholde store lånebeløp, og Elviras sjef begynner å sette spørsmålstegn ved om hun klarer å håndtere jobben. Rykter om Elviras pillemisbruk gjør ikke situasjonen hennes noe bedre. David Nomura reiser til Oslo. Han ser bare én mulig løsning på hedgefundets pengeproblemer: Å utnytte sitt tidligere erotiske og opprivende forhold til Elvira Elton Eikenes. Men yakuzaen puster dem i nakken. Korsbæreren ankommer også Oslo, og han vil bruke både David Nomura og Elvira Elton Eikenes til å fullføre sin vanvittige blodhevn." Sakset fra Aschehoug.

Tom Kristensen
Bildekilde: NRK
Dette er den første boka jeg har lest av Tom Kristensen, mens det er forfatterens åttende i rekken. Jeg har allerede kjøpt den første boka han gav ut - "En Kule" - for her har jeg definitivt funnet meg en ny, norsk thriller-favoritt! I "Korsbæreren" snakker vi spenning og action så det holder fra finansmiljøene i San Francisco og Oslo. Med innslag fra den japanske yakuza'en kan det ikke bli annet enn interessant. Jeg kjenner ikke finansmiljøet, selv om jeg jo følger med på hva som skjer på nyhetssiden. Likevel har jeg ingen problemer med å tro på scenarioene som Kristensen koker sammen her. Fullstendig troverdig, med solid plot, godt oppbygde karakterer og spenning fra første kapittel griper fatt i meg og jeg lytter til boka hvert ledige øyeblikk jeg kan avse. Årsaken til troverdigheten ligger garantert i bakgrunnen til forfatteren. Tom Kristensen er utdannet siviløkonom og ingeniør, og har selv arbeidet innen bank, industri og finans. Han kjenner miljøet, han kjenner pulsen og tempoet og han har garantert kjent på nedsidene med å jobbe i slike settinger. Han kunne ikke skrevet en bok med så intens nerve uten.

I boka finner vi egentlig to historier. Hovedplottet ligger i David Nomura's utfordring overfor den japanske mafiaen og hvordan han snor seg for å kunne være istand til å tilbakebetale investeringen på 40 millioner. Parallelt får vi høre historien til Tony, den japanske mafiaens mann som blir sendt for å kreve pengene tilbake fra Nomura. En fortelling om en liten gutt som ser sin far bli drept av yakuzaen og som lover seg selv å bruke hele sitt liv hvis nødvendig på å komme så nær drapsmennene som mulig til at han kan få tatt livet av dem. Boka veksler mellom å bli fortalt i tredjeperson - historien om David og Elvira og pengene, og i førsteperson - livet til Tony sett med hans egne øyne. Av den grunn blir vi derfor best kjent med Tony, og forstår etterhvert hvordan en helt vanlig gutt kan ende opp i yakuzaens klør og hvorfor han velger slik han gjør i slutten av boka. Ikke en helt vanlig vri dette, å sette fokus på "skurken" i historien, men det gjør selve plottet desto mer spennende og interessant. Historien er intet mindre enn nervepirrende, og dersom du liker thrillere så ville jeg definitivt gått løs på denne! Jeg ser virkelig fram til å starte på "En Kule" imorgen, og håper at denne debutboka holder samme kvalitet som "Korsbæreren". Jeg gleder meg :o)


Kilde: egen lydbok (MP3)
Produsert av: Lydbokforlaget
Først utgitt: 04.09.2012
Spilletid: 09:11:40
Lest av: Ivar Nergaard
ISBN Lydfil: 9788242144003
Målform: Bokmål
Bokforlag: Aschehoug



Ikke lenge til nå :o)





.

mandag 26. november 2012

Bokomtale - "The Mysteries of Udolpho" av Ann Radcliffe

Da var turen kommet til en 1700-talls gotisk roman på altformange+ sider lagt til de sørlige delene av Frankrike i det herrens år 1594. En ting er sikkert, lesesirkelen får meg til å lese bøker jeg overhode ikke ville ha vurdert en vanlig solskinnsdag, og det syns jeg er spennende! Om denne boka kommer til å stå for meg som en litterær høydare er imidlertid litt mer tvilsomt, selv om den griper meg på sitt vis og er usedvanlig godt skrevet. Faktisk. Ærlig skal man da være.

Jeg har klart å lese i overkant av 1/4 av boka innenfor fristen i lesesirkelen som var 1 mnd. Omtalen min er selvfølgelig preget av dette. Hvorfor jeg kun kom 25% gjennom boka når jeg normalt sluker bøker på høykant har sin forklaring. Dette var nemlig ikke ei bok. Det var et landskapsmaleri. Et fantastisk flott, sør-fransk landskapsmaleri, med detaljerte beskrivelser av såvel blader, busker og trær som vannet i elvene og fuglene på himmelen. Jeg liker igrunnen landskapsmalerier. En liten stund. Så blir jeg lei. Så usigelig mett av å lese at det suser i det samme sivet. Nok engang..

Hovedpersonen, Emily, sørger heller ikke for særlig fremdrift i boka. Hun er så antifeministisk som man kan få henne, og gir definitivt kvinnebeskrivelsen persilleblad en tilleggsdimensjon. Hun er en 15-1600 talls tidstypisk dydig, snill, vakker og ven datter som er fullstendig dominert av mennene som er og kommer inn i hennes liv. Hun har en særdeles pertentlig og korrekt far som av kjærlig omtanke (?) forteller henne både hvordan hun skal oppføre seg, hvordan hun har lov å reagere i gitte situasjoner og hvordan hun alltid, alltid må gjøre slik som han sier fordi det da vil gå henne godt i livet. Vis ikke sterke følelser, demp alt hysterisk, hev ikke stemmen, overhør alle negative kommentarer og vend alltid, alltid det andre kinnet til. Emily kaller ikke engang sin far "far", men nevner ham ved navn og distanserer seg fra fysisk kontakt med ham. Likevel forguder hun St. Aubert og setter ham på en pidestall - hele tiden nær, hele tiden underlagt ham..

Etter Emily's mor dør tar Emily og faren ut på en reise med hest og kjerre i den sør-franske fjellheimen, både for å komme bort fra sorgen og bortgangen av kone og mor samt for muligens å forbedre St.Auberts helse som nå virkelig begynner å skrante. På veien plukker de opp vagabonden Valancourt som er ute og vandrer med hundene sine. St.Aubert og Valancourt finner hverandre interessante og Valancourt blir med dem et stykke på veien. Han er nemlig ikke helt uinteressert i Emily. "Alas" - tenkte jeg. ENDELIG! Nå blir det ihvertfall litt sus i serken - til forskjell fra sivet?

Nope! Den etter sigende flotte, mandige og ikke minst single Valancourt nærmer seg Emily saktere enn gresset gror. Skjelmske blikk eksisterer ikke, kun dydige tanker, lange serker, dype samtaler med St.Aubert tilstede og godnatt-hver-til-sitt takk. Det hele går så stille, sakte og rolig for seg at jeg begynner å rive meg i håret av fortvilelse. Så dør Emily's far plutselig, og verden raser sammen for persillebladet. Hun gråter sine modige 10-liters bøtter med tårer fulle, igjen og igjen, før hun bryter ut i mer gråt. Så blir hun overlatt til sin ikke spesielt hyggelige tante som overtar ansvaret for henne. Cruella DeVil er ikke imponert over Valancourt, og stikker kjepper i hjulene for det som et fantastisk kort øyeblikk ser ut som et kommende giftermål mellom sirupsnippen og persillebladet. Deretter tar tanten med seg Emily til Italia og slottet til tantens nyblevne ektemann Montoni. Jeg forlater Emily i vognen, med flere tårer rennende nedover kinnene i lengsel etter mannen hun kanskje kunne ha giftet seg med, og i smerte over at hun nå forlater sitt eget hjem, og Frankrike, til fordel for et liv hun ikke kjenner sammen med Cruella DeVil, den onde greven og Udolpho...

Teppefall...

Ann Radcliffe
Bildekilde: The University
of Adelaide
Phhaaahhh... Jeg får pustebesvær. Men, jeg kjenner jeg faktisk savner å lese videre. Utrolig nok! Dette må være den langsomste boka jeg har lest i uoverskuelig fortid. Likevel grep historien tak i meg. Og jeg forstår det må være mer. Jeg mistenker nok at dydsmønsterets far, den sirlige og korrekte St.Aubert, faktisk har hatt ei dame på si. Enten før, eller - du store min på den tid - samtidig som han var gift? For hvilket forhold hadde han egentlig til kvinnen han gjemte et fotografi av blant papirene sine? Et fotografi! Verdifullt på den tiden! Og hva var det Emily ikke skulle lese i brevene hun lovet å brenne etter farens død? Var Emilys mor egentlig hennes mor? Har Emily en skokk av halvsøsken spredt ut over det ganske, franske bondeland? Det er jammen ikke godt å vite her jeg sitter med 1/4 av boka lest! Og hvordan går det med Emily egentlig? Jeg har jo lest "bakpå boka" så jeg kjenner jo mer av historien. Jeg ser ikke bort fra at jeg kommer til å lese boka ferdig, nemlig. Engang. Ikke til helga, kanskje, men - senere? I et langsommere liv? Ann Radcliffe skriver nemlig veldig godt. Foruten at hun har et aldeles nydelig malende skriftspråk så klarer hun med subtile hint, innimellom landskap og dydige skjørtekanter å fange interessen min. Det er jo ikke hennes feil at jeg er født i fart og har tålmodighet som en fuglehund på sporet?

"The Mysteries of Udolpho" er definitivt ei bok jeg ville ha vurdert å ta med meg til en øde øy dersom jeg kun fikk lov å ha med meg ei bok. Den fordriver tiden langsomt. Nydelig langsomt. Og det skulle ikke forundre meg om Radcliffa og jeg kunne blitt riktig så gode venner etterhvert gitt at jeg klarte å opparbeide meg litt mer tålmodighet. Etter kommentaren min på Lesesirkel-innlegget til Line så tror nok de fleste at jeg ikke liker boka. Det er faktisk ikke helt sant. Den frustrerer meg, ja - det skal ikke stikkes under en stol. Men den interesserer meg også! Og den vokser på meg. Romantikken er virkelig romantikk. Kjærlighetshistorien er sloooow, men også en nydelig motsats til "wham-bam-thank you-mam" sex'en i Fifty Shades of Grey. Mystikken rundt resten av boka er definitivt tilstede, og etter Monika's omtale (den eneste som har klart å lese boka innenfor fristen) så forstår jeg at de siste 30% er verd alt strevet med å komme sålangt. Jeg har faktisk ikke gitt opp boka! Jeg har bare utsatt resten litt :o) Og takker Line (og de andre som stemte fram Radcliffe i lesesirkelen) for en utrolig interessant leseropplevelse som ennå ikke er avsluttet!


Kilde: Egen e-bok
Utgiver: Digireads.com
Utgitt: 2009
Anskaffet: Gratis e-bok fra Amazon.com
ISBN: 978-1420933109
Språk: Engelsk





.

fredag 23. november 2012

Confessions fra en bok-a-holic...

:o)
T-skjorta kan kjøpes HER
Jeg må beskjemmet komme med en innrømmelse... De siste månedene har jeg nemlig klappet meg selv fornøyd på skulderen og tenkt: "Du er flink denne høsten du, Marianne - kjøper veldig få bøker og leser nesten utelukkende off the shelf (der er det litt å ta av...) og de få leseeksemplarene du tar imot fra forlagene." Jada...

Skryte er som kjent veldig lite heldig, spesielt når selvskrytet også når andres (les: min datters) ører... Jeg ble tatt litt på sengen her igår da jeg kom med et fornøyd lite sukk og utbrøt "der fikk jeg jammen et par e-bøker til på salg, gitt"... Hvorpå det kom kontant fra lekselesingen i sofakroken: "Hvor mange bøker har du EGENTLIG kjøpt denne måneden da mamma? Du kjøper jo hele tiden!!!"

Gjør jeg? Jeg er jo så flink! Er jeg ikke? Begynte å tenkte litt over saken, og begynte å telle. August - magert med innkjøp. September - enda bedre! Oktober - ikke helt så verst den heller. Så kom november, og confession day - igår...

Jeg har lært - at for å være istand til å kurere en mental fiksering så må den først innrømmes. Problemet mitt er at jeg ikke helt er sikker på om jeg ønsker behandling... Likevel, jeg skal fullføre Steg 1 i behandlingsprosessen, og listen følger derfor her:

Kjøpt
Kvinnen i Buret av Jussi Adler-Olsen / ebok
Det Grovmaskede nettet - Håkan Nesser / lydbok
Pistolen på Plenen - Hans Olav Lahlum / ebok
Satellittmenneskene - Hans Olav Lahlum / ebok
En Bønn for Owen Meany - John Irving / ebok
Beatles - Lars Saabye Christensen / ebok
Sukkerdøden - Unni Lindell / ebok
Appelsinpiken - Jostein Gaarder / ebok
Tempelridderen - Jan Guillou / ebok
Riket ved Veiens Ende - Jan Guillou / ebok
Veien til Jerusalem - Jan Guillou / ebok
Doppler - Erlend Loe / ebok
Allah's Tårer - Rikard Spets / ebok
Korsbæreren - Tom Kristensen / lydbok
Mottatt leseeksemplar
Kane og Abel - Jeffrey Archer / pbok 
Gratis!!! (norsk ebok fra fra Amazon faktisk)
Sult - Knut Hamsun / ebok

Jeg har altså kjøpt FJORTEN BØKER i november, og måneden er ikke over... Rett skal være rett, de fleste av disse bøkene har kostet 29,- og 49,- pr. stk. Men likevel. FJORTEN BØKER?!? Her må det en alvorlig skjerpings til! Likevel sitter jeg her og lurer på om jeg i tillegg skal anskaffe meg de siste e-bøkene av Jørn Lier Horst, de tre som jeg mangler i serien, for det er jo 40% på dem på Ark! Tilbudet varer kun ei uke. Å hellige jul... Så dyre som norske e-bøker normalt er så får jeg helt bakoversveis når tilbudene raser inn på skjermen. E-bøker er altfor lett å kjøpe! Egentlig et luksusproblem?

HJELP!!! Jeg håper jeg har likesinnede der ute, ihvertfall noen få, som kan nikke gjenkjennende og ikke bare riste medlidende på hodet. Jeg kan kun bli bedre... Ikke sant?


 .

torsdag 22. november 2012

Ukestilbud Jørn Lier Horst - 40% !!!

Løp og kjøp! Den norske favoritt-krimforfatteren min har nå e-bøkene sine på tilbud på Digitalbok.no. Her kan du få de første 7 bøkene i serien om politietterforsker William Wisting.

E-bøkene det gjelder finner du HER.

E-bok tilbudshøsten har vært flott i år :-)





http://bloggurat.net/minblogg/registrere/0c8ea6b07230ebb19042dbdde5fff8edfdb9f111

onsdag 21. november 2012

Bokomtale - "Det Grovmaskede Nettet" av Håkan Nesser

Da var min aller første komplette lydbok gjennomgått, dvs. lyttet til - uten å falle i søvn that is... - så den må nødvendigvis ha vært god! :o) Valget falt på Håkan Nesser, og boka ble lest av Nicolai Cleve Broch med en fortellerstemme som passet øret mitt veldig godt. Det ble en trivelig opplevelse!

En morgen våkner Janek Mitter uten å huske verken hvem han er eller hvor han er. Han vet bare at han er, og at han har vært der han nettopp våknet tidligere. Hukommelsen kommer ikke tilbake før han bryter seg inn på det rommet han antar er badet, hvor han finner sin kone Eva Ringmar druknet i badekaret. Hukommelsen kommer brått og brutalt tilbake. Mitter melder mordet til politiet i Maardam, og så starter problemene. Janek Mitter blir raskt dømt for mordet, for ingen kjøper forklaringen hans om hukommelsestap. Ingen tror på ham bortsett fra politibetjent Van Veeteren, men han kan lite gjøre med bevisene. Mitter havner bak lås og slå.

Så blir Mitter drept, og mordet på Eva Ringmar settes i et nytt lys. Det må være sammenheng mellom mordene. Men hvilken? Og hvordan kan Mitter ha blitt tatt av dage, innelåst som han var? Van Veeteren og hans medarbeidere tar saken, og det detaljerte arbeidet med å nøste i alle løse tråder begynner. Arbeidet blir mer enn møysommelig, men etterhvert så tar en plausibel forklaring form. I Van Veeterens hode, ihvertfall. Alle detaljene som dukker opp etterhvert blir imidlertid nødvendigvis ikke meddelt, verken til oss lesere eller til Van Veeterens egne medarbeidere. En selsom oppbygning av en krim, men den fungerer faktisk.

Boka veksler mellom tredjepersons fortellerstemme og mange direkte dialoger. Vi får være med på opprullingen av saken møysommelig steg for møysommelig steg. Og Van Veeteren gir oss akkurat så mye, eller så lite, som han ønsker av detaljene. Jeg tror at dersom jeg hadde lest boka så ville jeg funnet den litt langsom og kjedelig. Her er det lite direkte spenning, bare mange uvissheter på løpende bånd og traust politiarbeid. I så måte synes jeg denne boka minner litt om Jørn Lier Horst sin fortellerstil, selv om jeg syns Horst gjør en mye bedre jobb med å engasjere meg. Nicolai Cleve Broch klarer imidlertid å holde på interessen min. Ikke en liten bragd, spør du meg, så om det var det litt spesielle med at dette var min første lydbok, eller om det var oppleseren sin fortjeneste, eller - sannsynligvis - likevel forfatterens fortellerstil som fanget meg, er litt vanskelig å avgjøre i dette tilfellet.

Håkan Nesser
Boka er den første Håkan Nesser skrev om Van Veeteren og politietaten i Maardam. Den kom ut allerede i 1993. For første gang på veldig lenge har jeg altså klart å starte med første boka i en serie. Det er skrevet totalt 10 bøker med Van Veeteren i hovedrollen. Dette var ikke min siste. Selv om Van Veeteren også (dessverre) følger den skandinaviske standardoppskriften med politietterforsker med sære trekk og forsoffen fremtoning, så blir han likevel interessant nok. Det er fordi han er sær nok. Sær nok til ikke å dele all informasjon med seg, verken med medarbeiderne eller leserne. Til å begynne med irriterte det meg at Nesser valgte den fremgangsmåten, samtidig så satte det meg i samme situasjon som Van Veeterens kollegaer. Det gjorde meg mye mer delaktig i selve saken.

Historien er ikke hva den helt i starten ser ut for å være, og jeg ble positivt overrasket etterhvert som jeg forstod mer og mer av bakgrunnen - både til Eva Ringmar selv og morderen. En god krim vel verd å lese! Den kommer likevel ikke helt til topps hos meg. Kanskje fordi lydboka var et uvant medium å forholde seg til eller fordi det ble litt vel mye langsom dialog og sein oppbygning av krimsaken. Samtidig så forstår jeg at det jo sannsynligvis er slik det er å rulle opp en større mordsak med mange forgreininger. Boka bikker litt over midt på treet for min del, men likevel interessant nok til at jeg ønsker å lese mer om politietaten i Maardam fra Håken Nesser!


Kilde: egen mp3-lydbok
Tid: 6t 49min
Lest av: Nicolai Cleve Broch 
Utgitt: 2003
Boka første gang utgitt: 1993
Språk: Norsk bokmål
ISBN: 9788242129017



Det nærmer seg :o)


.

onsdag 14. november 2012

E-bøker til kun kr. 29,- !!!

Minner om Ark sitt gode e-bok tilbud. Til kun kr. 29,- pr. stk. kan du velge mellom bl.a. Anne B. Ragde, John Irving, Gaute Heivoll, Lars Saabye Christensen m.fl.

Sjekk ut utvalget HER.




.

tirsdag 13. november 2012

Bokomtale - "Blodets Bånd" av Robert Wilson

Sulteforet på spionaction? Prøv "Blodets Bånd" og få overdosen din :o)

To biler kolliderer utenfor Sevilla, I den ene finner politiet liket av Vasilij Lukjanov, medlem av den russiske mafiaen på Costa del Sol. I bagasjen har han nesten åtte millioner euro i kontanter og en samling CD'er. En samling som etterhvert viser seg å være dynamitt i forhold til pengene som følger med.. Lukjanov var i ferd med å gå over til en konkurrerende mafiagruppe da ulykken skjedde, og Javier Falcón etterforsker saken som drap. Parallelt med drapssaken fortsetter han det møysommelige arbeidet med å finne ut hvem som sto bak en bombe som ødela en hel boligblokk i Sevilla tidligere. Har mafiaen hatt en finger med i spillet her også? Og hvilken rolle har Falcón's marokkanske venn Yacoub i saken? Han er nemlig spion for den spanske etterretningstjenesten...

På privatsfæren hender det også saker og ting for Falcón. Sønnen til hans kjæreste Consuelo blir kidnappet, og det skjøre forholdet mellom Falcón og Consuelo får seg nok en knekk. Hvem har tatt Darío? Er det Falcón's feil? Kan russerne være involvert? Dersom ja, hvem av dem egentlig? Er Calderón skyldig eller uskyldig i å ha tatt livet av sin egen kone, som i tillegg er Falcón's ekskone? Her er det mange navn og grupperinger å forholde seg til. Narkotika, horevirksomhet, eiendomsutvikling og hvitvasking av penger. Russerne er involvert i det meste som skjer på Solkysten, og de går ikke fram med silkehansker. Motorsagdrap, avklipte barnetær, grusomme voldtekter, overdoser og avlivninger kommer på løpende bånd. Til slutt holder jeg knapt rede på hvem som gjør hva, hvilke spioner som rapporterer til hvem, årsaken til at kongefamilien i Saudi Arabia blir involvert med både homoseksualitet og morderiske kvinner på menyen - og hvorfor ser ikke Consuelo's sønn Darío ut for å ha tatt skade av å bli kidnappet, bortført, neddopet og ivaretatt av en sinnssyk gammel kone i Saudi?

Det føles her som om Wilson har øst på med alt han kan komme opp med av galskap i denne fjerde og siste thrilleren i serien om inspector Jefe Javier Falcón. Starten lover bra, og man blir introdusert til et knippe karakterer i to av de russiske leirene. En god oppbygning av to forskjellige, russiske mafiagrupperinger setter scenen tidlig i boka. Bombingen i Sevilla er også en kurant sak, men så starter utfordringen for min del. Nå er jeg vant til spionthrillere, men antallet mennesker som blir introdusert på løpende bånd her tar nesten pusten fra meg. Jeg blar tilbake og sjekker opp. Jeg leser videre og finner nye navn. "Har ikke jeg sett deg før?"-kommentaren til Doris i filmen "Finn Nemo" dukker opp med jevne mellomrom, og jeg føler meg minst like glemsk som henne... Mister tråden gjør jeg også et par ganger, men klarer å ta meg inn igjen på ren trass. Wilson bygger nemlig en komplisert sak her, og det er nok sikkert meningen. Det er en fantastisk samling av løse tråder ute og henger, men de blir nøstet opp en etter en. Noen tråder blir vel lettvindt behandlet, men boka kommer i mål til slutt. Og der sitter man da, med bakoversveis, avtygde negler og plirende øyne mens man forsøker å få igjen pusten.

Jeg har ikke lest noen av de foregående tre bøkene om Javier Falcón, jeg tok avslutningsboka først. (Ikke helt uvanlig, jeg er forferdelig dårlig til å følge serier..) Om jeg kommer til å lese de andre? Jeg er noe usikker. Robert Wilson har fått masse skryt, både av bokbloggere og media generelt, men jeg kjenner jeg er ikke heeeeelt overbevist ennå. Jeg gir ikke opp, til det liker jeg spionthrillere for godt, men nå tar jeg en pause før neste Wilson-bok skal forsøkes. Det står nemlig ei til i hylla og venter :o)




Kilde: Bok fått av Karete
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2009
Språk: Bokmål
Antall sider: 413
ISBN: 9788205387843


Fake fossefall utenfor et shoppingsenter i Las Vegas :o)


.

lørdag 10. november 2012

Når er det lov å plukke gratis e-bøker fra nettet?

Det finnes tusenvis av gratis e-bøker på internett bare man vet hvor man skal lete. Ikke trenger man være spesielt nett-kyndig for å finne disse heller. Men er det egentlig lov å forsyne seg av alle godbitene som bare ligger og roper på en ihuga ebok-leser? Hvilke retningslinjer finnes egentlig? Og hvilke skal/bør/må man forholde seg til? Svaret på det er like vanskelig som det forsåvidt er enkelt.

Opphavsrett reguleres i Norge av åndsverkloven, og den sier følgende når det gjelder opphavsretten til bøker/ebøker:
Bøker skrevet av forfattere som har vært døde i minimum 70 år er det helt greit å laste ned og lese om du finner gratiskopier av disse på nettet. 
For å finne ut om opphavsretten til den gratis e-boka du har funnet på nettet er gått ut og den er fritt tilgjengelig så er det da bare å sjekke forfatteren på Wikipedia og regne seg bakover i tid. Enkelt nok.

Når det gjelder andre land så blir det mer interessant. Her har jeg lest til øyet ble både stort og vått, side opp og side ned. Jeg har imidlertid konkludert med følgende...


USA er "nokså" konkret
"Typically, the duration of copyright is the whole life of the creator plus fifty to a hundred years from the creator's death, or a finite period for anonymous or corporate creations." Dette har jeg tolket tilsvarende den norske lovgivningen. Dette kan umulig være helt feil. 

MEN - lovgivningen sier også
These books may not be free of copyright in other countries. Readers outside of the United States must check the copyright laws of their countries before downloading or redistributing our ebooks.
Spørsmålet jeg da stiller meg er - hva om jeg er på ferie i USA? Kan jeg da fritt laste ned bøker fra en forfatter som har vært død i 51 år lovlig? I Norge må man vente ytterligere 19 år på samme forfatter... Om man skal gardere seg for å være på rett side av loven så bør man vente...


Andre land

Det finnes også en internasjonal copyright avtale, utferdiget i Bern/Sveits. For å unngå oversettelsesfeil/-variasjoner refererer jeg denne også på engelsk:
"The Berne Convention for the Protection of Literary and Artistic Works (also referred to as just the Berne Convention) requires protection for all creative works in a fixed medium be automatic, and last for at least 50 years after the author's death for any work except for photographic and cinematographic works. Photographic works are tied to a minimum of 25 years. Cinematographic works are protected for 50 years after first showing, or 50 years after creation if it hasn't been shown within 50 years after the creation. The Berne Convention also allows for the rule of the shorter term, stating that "unless the legislation of that country otherwise provides, the term shall not exceed the term fixed in the country of origin of the work". Not all countries have applied this rule however."
Ikke overraskende viser ovennevnte at norske regler er blant de strengeste. Som igjen betyr, at dersom man forholder seg til de norske reglene så kommer man ihvertfall ikke feil ut! Og det er, for å være helt ærlig, godt nok for meg

Takk til Iselin Vevik som tipset meg om ta problemstillingen opp på bloggen min :o)



Kkkald solnedgang..






fredag 9. november 2012

Ebok-KUPP på Jussi Adler-Olsen!

Få med deg ukestilbudet fra Digitalbok! Her får du 40% på de tre første Avdeling-Q bøkene!

* Kvinnen i Buret ** 41,-
* Fasandreperne ** 75,-
* Flaskepost fra P ** 89,-

Løp og kjøp HER.



.

torsdag 8. november 2012

Bokomtale - "Angus Drømmebæreren" av Alexander McCall Smith

Etter 8 bøker fra samme forfatter i serien "Damenes Detektivbyrå nr. 1", en fantastisk "feelgood krim" plassert i Gaborone/Botswana, så jeg virkelig fram til å lese denne boka som jeg fikk av Line - en helt annerledes bok av Alexander McCall Smith basert på den keltiske myten "Angus the Celtic God of Dreams". Boka er forøvrig bok nummer 6 i Myteserien. Myteserien er en internasjonal bokserie som kommer ut i over 30 land. En rekke anerkjente forfattere fra forskjellige deler av verden har skrevet sin egen versjon av en myte som betyr noe for dem. Ved denne gjenfortellingen settes gamle myter i et nytt lys, samtidig som noen av dagens beste forfattere får tilføre mytene sin egen vri. Blant forfatterne i serien i tillegg til Alexander McCall Smith er Karen Armstrong, Margaret Atwood, David Grossman, viktor Pelevin, Ali Smith og A.S. Byatt.

Angus Drømmebæreren bringer menneskene drømmer. I tillegg er Angus også Eros - kjærlighetens, ungdommens og skjønnhetens Gud. Myten forteller at Angus leter etter en ung kvinne som har vist seg for ham i drømme. Han finner henne til slutt, men hun er forhekset og må leve et år som en fugl. Angus forvandler seg da til en svane og de flyr av sted sammen.

Bokas første kapitler starter med hvordan myten sier Angus ble unnfanget, litt om hans foreldre (der faren viser seg å være en stor overraskelse) og hvordan Angus leter etter en ung kvinne som han har sett i drømme og som han ønsker å tilbringe resten av livet med. Angus er alltid fulgt av fugler, hvor hver av dem er et kyss, og han har evnen til å oppsøke deg i drømme og vise deg din sanne kjærlighet i livet. Det vil si, om han selv vil da.

Boka inneholder 5 små visjoner, hvor samtlige er plassert i nåtidens Skottland. Disse korte historiene knytter McCall Smith løselig til den eldgamle myten om Angus. Alle 5 handler om fem forskjellige, unge menn ved navn Angus, hvor hver av dem lever ut sin egen versjon av drømmebærer-myten.

Alexander McCall Smith
Bildekilde: http://www.famousauthors.org
Jeg kjenner McCall Smith som en fantastisk historieforteller fra "Damenes Detektivbyrå Nr. 1" serien. Denne gang syns jeg imidlertid ikke han holdt mål. Myten i seg selv er spennende nok, og starten av den lille boka lover godt. De fem historiene fenger imidlertid ikke. De blir altfor korte, de forskjellige Angus'ene blir ikke beskrevet godt nok til at vi får noe forhold til dem, og det er rett og slett altfor lite kjøtt på beina til at historiene griper meg - kanskje med unntak av historien om Angus dyrepasseren der vi kommer litt mer innenfor huden på akkurat denne Angus'en. Jeg syns de korte visjonene er altfor løst koplet til drømmebærermyten til at de yter myten noen rettferdighet eller legger til særlig spennende innhold. Jeg føler fortellerstilen til McCall Smith, som tidligere fikk meg til å humre for meg selv og engasjere meg i menneskene han skrev om, distanserer meg mer fra historien enn å fange meg inn. Jeg er litt skuffet, faktisk.


Kilde: Bok vunnet fra Lines bibliotek
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2008
Antall sider: 171
ISBN: 9788202262396






.

onsdag 7. november 2012

Bokomtale - "En Overflødig Kvinne" av Rabih Alameddine

Satt i nåtidens Beirut ser "En Overflødig Kvinne" tilbake på livet til Aaliya, en eldre kvinne som har viet hele sitt liv til bøkene og litteraturen. Hobbyen hennes har vært å oversette bøker fra engelsk/fransk til arabisk, og arbeidsstedet alle disse årene har - nesten selvfølgelig - vært i en bokhandel. Aaliya har en genuin og ektefølt kjærlighet til litteraturen, hun er en utrolig belest, intelligent og reflektert sjel. Ispedd tilbakeblikk på hennes liv får vi også et innblikk i dagliglivets Beirut, med kriger, opptøyer, familieforhold, kvinnesyn, kunst og kultur. Historien er en vandring i minner og forsakelser, men også fra lykkeligere, yngre dager.

Aaliya har et mislykket, arrangert ekteskap bak seg og hun har ingen barn. Forholdet til moren er i beste fall anstrengt, og halvbrødrene unngår hun for enhver pris. Den eneste nære vennen hun noensinne har hatt er Hannah, som på et tidspunkt nesten ble hennes svigerinne, ellers er hun alene. Som hun selv sier: "Jeg er alene. Det er et valg jeg har tatt, samtidig er det et valg der få andre alternativer var mulig. Det beirutske samfunn hadde ikke særlig sans for fraskilte, barnløse kvinner på den tiden." Hun synes likevel ikke synd på seg selv, og følgende sier veldig mye om styrken i Aaliya: "..;ingen ringer meg. Vær så snill, ingen medfølelse eller forstilt  medynk. Jeg mener ikke at jeg synes synd på meg selv fordi ingen ringer meg, eller enda verre - at du skulle være lei deg på mine vegne. Ingen ringer meg. Det er et faktum." Behovet for å gifte seg og få barn har heller aldri vært sterkt, og synet hun har på seg selv og barn er rimelig ironisk: "Hvordan lyder den gamle klisjeen? Da alle arabiske jenter sto i kø og ventet på at Gud skulle dele ut genet som gjør alle desperate etter å gifte seg, må jeg ha vært et annet sted, trolig oppslukt av en bok."...

I utgangspunktet trodde jeg at religionen ville spille en større rolle i boka gitt at handlingen er lagt til Midtøsten. Der tok jeg feil. Aaliya poengterer tidlig og flere steder at hun ikke er muslim og at religion ikke har spilt noen særlig rolle i livet hennes. I hennes øyne er de fleste religiøse hyklere... "Mange muslimer og kristne haddsjier er eksperter på fromt hykleri - de vil ha tittelen, men ikke gå veien." Hun ser ser på seg selv som panteist. Aaliya er heller ikke spesielt imponert over USA og amerikansk styresett, og vi finner flere referanser til akkurat hvor lite begeistret hun er og har vært: "Tenk på Bush - denne uanstendige blandingen av banalitet og fordervelse. Hvordan nasjoner går under når Hevnen lytter til Narrens oppfordring".

Til tross for at Aaliya tilsynelatende er en stillfaren kvinne med litteratur som både jobb og hobby så skinner det klart gjennom at hun er beintøff. Hun klarer å beholde leiligheten sin til tross for umenneskelig påtrykk fra misunnelige halvbrødre, og hun går til sengs med en AK-47 som hun ikke er redd for å ty til. I 1982, når  israelere beleirer Beirut, blir hun værende alene i leiligheten til tross for pågående husokkupanter og det faktum at mange av byens innbyggere har flyktet. En morgen bryter tre menn seg inn i leiligheten. "Jeg grep AK-47'en, som lå på min høyre side, der mannen min pleide å sove for så mange år siden. Den holdt meg med selskap under hele borgerkrigen. Jeg stormet ut barbent, med geværet i hendene. De uniformerte mennene kastet ett blikk på den stridslystne, gale kvinnen og løp ut gjennom døren - ikke lydløst, kan jeg legge til." Joda, boknerden vet å slå fra seg! Og Aaliya er, i alle deler av historien, en komplett boknerd. "Jeg leste boken i skinnet fra et stearinlys mens folk drepte hverandre utenfor vinduet." Hun flykter inn i sin egen verden hvor hun føler seg trygg og hvor hun føler seg hjemme.

Rabih Alameddine
Bilde fra: http://www.rabihalameddine.com
The Wall Street Journal synes at Rabih Alameddine er en makeløs historieforteller, og jeg fullstendig enig. I min uvitenhet gikk jeg ut fra at forfatteren var en kvinne. Virkelig overrasket ble jeg da jeg fant ut at Alameddine faktisk er en mann! Boka er skrevet i "jeg"-form, og tro meg - her føler man virkelig det er en kvinne som forteller! Det er Aaliya's stemme jeg hører, det er henne jeg ser, og ikke noe sted i historien finner jeg noe som tilsier at forfatteren er en mann. En bragd, siden skrivestilen og den direkte talen fra Aaliya til leseren, setter en så utrolig troverdig kvinnelig scene! For en bokelsker som meg er denne historien et fantastisk referanseverk. Et referanseverk til forfattere jeg ennå ikke har lest, og til noen jeg faktisk har lest - som Murakami, Kafka og Proust. Her finner man referanser til, og utdrag fra, et uttall av bøker gjennom hele historien, og Aaliya har ofte lengre dialoger med bok-karakterene sine når hun forsøker å sette hendelser og minner inn i en større sammenheng. (Det er også her jeg kommer til kort, for Aaliya (og forfatteren, selvfølgelig) er så belest at jeg virkelig forstår hvor lite jeg faktisk har lest i løpet av livet...)

Utdragene jeg har tatt med fra boka over her er fra de første kapitlene så jeg unngår spoilere. Hvordan det går med Aaliya, detaljene fra livet hennes, menneskene rundt henne, livet i bokhandelen og samfunnet generelt har jeg utelatt. Det bør leses og oppleves. Jeg syns boka var intet mindre enn en perle, og den traff meg som bokorm midt i hjertet. Det er en gripende historie om en annerledes libanesisk kvinne og ensomheten som kan oppleves i et samfunn som er tungt basert på tradisjonelle verdier. Det er en tankevekkende bok, som fikk meg til å tenke tilbake på livet jeg har levd sålangt her i vesten kontra tilbakeblikkene til Aaliya som nå er 72 år og har de beste årene bak seg. Konsekvensene av valgene vi gjør, valgene som blir tatt for oss, og hvordan et samfunn kan sette kvinner i en bås de vanskelig kan komme seg ut av. Til tross for at dette kan synes å være tunge tema så er boka forbausende lettlest. Det er nok fordi Aaliya, som forteller og jeg-person, gjennom hele livet har vært en viljesterk og tøff kvinne med stor selvinnsikt. Hun ser verden gjennom utradisjonelle briller, forteller med snert og kan være temmelig ironisk og direkte. Boka var rett og slett en fryd å lese og den kan definitivt anbefales! Blant årets ti beste for min del!


Kilde: Leseeksemplar fra CappelenDamm
Utgitt: 2012
Antall sider: 272
Språk: Bokmål
ISBN: 9788202384630



Mens regnet trommer på ruta kan man jo drømme seg bort - til Perth...

tirsdag 6. november 2012

En aldri så liten bokryggpoesi

Og deltakelse i konkurransen hos Forfatterfruen Karen for om mulig vinne "Bokryggpoesi-boka" :o)  Jeg prøver meg - her nytter det ikke å stå med lua i hånda....





.

mandag 5. november 2012

søndag 4. november 2012

Tips - The KindleBoards blogg!!!

Jeg har tidligere tipset om KindleBoards - websiden som er et must for alle som har Kindle. Nå har KindleBoards også fått sin egen blogg som virker veldig bra!

Har du Kindle (eller kjøper e-bøker fra Amazon og konverterer dem til .epub format) så bør du notere deg bloggen deres kboards bak øret! Her finner du info om Kindle e-bøker, tilleggsutstyr, tips, eksklusive rabatter og noen ganske så ok gi-bort'er :o)





.

En smakebit - "The Mysteries of Udolpho"

Idag blir jeg med på Mari's Smakebit på Søndag og vil gjerne dele med meg et maleri av Ann Radcliffe, forfatteren av 1001-lesesirkelboka "The Mysteries of Udolpho" som jeg nettopp er kommet igang med. Jeg deler et maleri, for det er nettopp slik det føles å lese denne 1700-talls romanen. Her følger ett - av et uendelig antall - landskapsmaleri av den sørlige delen av Frankrike.
"Emily could not restrain her transport as she looked over the pine forests of the mountains upon the vast plains, that, enriched with woods, towns, blushing vines, and plantations of almonds, palms, and olives, stretched along, till their various colours melted in distance into one harmonious hue, that seemed to unite earth with heaven. Through the whole of this glorious scene the majestic Garonne wandered; descending from its source among the Pyrenees, and winding its blue waves towards the Bay of Biscay."
Jeg ser fram til resten av boka, men tror den kanskje kommer til å bli drøyt tung etterhvert. Tiden vil vise. Jeg håper ikke at det kun er de fantastiske landskapsmaleriene som har lagt grunnlaget for at boka har havnet på 1001 bøker man må lese før man dør-lista... Foreløpig, etter å ha kommet til starten på kapittel 4, er det ikke den store framdriften, for å si det sånn :o) Jeg krysser fingrene!



En hyggelig, gammel Thai-kone på det flytende markedet utenfor Bangkok

torsdag 1. november 2012

Oktobermål - lesegnist, funderinger og utfordringer

Oktober ble en flott lesemåned! Ikke bare bestemte jeg meg for å hive meg på 1001-lesesirkelen hos Line, men jeg fikk også lest et veldig varialbelt utvalg bøker i flere sjangere. Det beste var imdlertid at alle bøkene bortsett fra ei fikk godt over gjennomsnittlig score! *klapper meg selv på skulderen* - gode valg!  Jeg merker at jeg de siste 1,5 årene etter jeg begynte å klore ned boktankene mine i en blogg så har jeg blitt veldig mye flinkere å fokusere på hva jeg leser, hvorfor jeg leser det jeg leser og i hvilken retning jeg vil utfordre meg selv på lesefronten. Bevisstgjøring er en prosess, og innspill/utfordringer fra bokbloggere har definitivt hjulpet meg på vei. Jeg har også erfart at jo dypere jeg dykker ned i bøkene desto mer får jeg ut av dem. Ikke en bombe, men jeg trenger å bli påminnet med jevne mellomrom. Jeg har igjen fjernet meg litt fra behovet for å sluke bøker til å sette pris på det å nyte ei bok. Hvem skulle trodd, men nå koooser jeg meg med Ann Radcliffe og "The Mysteries of Udolpho" skrevet (les: malt med nydelig palett) på slutten av 1700-tallet...

To av bøkene i oktober har jeg gjort dypdykk i. Jeg har vært veldig i tvil om jeg ønsker å starte med å virkelig analysere bøker her på bloggen, men har funnet ut at det kan være kjekt innimellom. Jeg liker veldig godt selve analyseringsprosessen, spesielt nå når jeg er i (nok en) avvenningsprosess fra å sluke til å virkelig lese. Jeg har en tendens til å "ta av" i perioder... Resultatet kommer sannsynligvis til å bli en blanding av begge. Jeg syns ikke alle bøkene jeg leser verken krever eller trenger like mye oppmerksomhet, uten at de nødvendigvis er dårlige av den grunn. Følgende bøker er lest i oktober, og jeg er som sagt veldig fornøyd med utvalget:




Det ble lest 9 bøker i oktober, og jeg er dermed tilbake på normalen for en vanlig lesemåned.


Oppsummering
  1. Jeg har ikke lest en eneste debutant, uten at det gjør noe. Jeg har allerede sprengt debutantmålet med stil :o)
  2. Jeg har lest tre, nye, norske forfattere. Det er Heidi Linde, Hans H. Skei og Christian Valeur. Alle tre bøkene var bra! Norske forfattere slutter ikke å overraske meg. Hvorfor har jeg ikke vært flinkere å lese norsk tidligere? Forundrer meg stadig...
  3. Av sjangere så har jeg vært innom det meste! Jeg har lest grøsser (The Ring), krim (Jakthundene og SwitchBitch), humor (Agnes i senga og Pusling), sci-fi (I, Robot), thriller (Inferno), krigsdrama (Catch-22) og så har jeg av alle ting lest ei fagbok (Å lese litteratur)! Jammen ikke rusk en rufsen høstmåned.

Statistikk

Språk: 4 bøker på engelsk, 5 på norsk
Land representert: 5xNorge, 2xUSA, 1xNorsk/Britisk, 1xRussland, 1xJapan
Antall klassikere: 2 (ny rekord by far!!)
Kvalitet: 1x3'er, 5x4'er, 3x5'er. Veldig bra!


Målsetninger?
  • Jeg skal være forsiktig med å slå fast målsetninger, har jeg lært... Men, jeg skal forsøke følgende: Å planlegge 1 måned på forhånd hva jeg skal lese! Dette i håp om å unngå å impulskjøpe så mange bøker. Det stresser meg nemlig å ha for mye på TBR-lista. Jeg ønsker å ha rom for impulsivitet, og det må det være plass til i planen.
  • Jeg har også intensjoner om å lage meg en mer konkret målsetning for hva jeg skal forsøke å få lest i 2013. Antall bøker kan være en del av målet, men antallet skal være justerbart. Målsetning skal gå mer på variasjon og kvalitet enn hva som har vært tilfellet til nå. Med krav følger plikt, og på den måten håper jeg å få utvidet horisonten min ytterligere i 2013. Kjenner jeg gleder meg allerede :o)
  • Og til slutt skal jeg forsøke å holde en litt mer kontrollert oversikt over hvilke nye bøker som havner i hus slik at målsetning nr. 1 blir lettere å nå. Jeg bruker LibraryThing som biblioteksoversikt, men har vært dårlig på å oppdatere den siste par månedene. Det er kommet mange nye bøker i hus...

Alt i alt en flott oktober, 1001-lesesirkelbok for november allerede påbegynt. Det kan ikke bli noe annet enn en nok en god mørkemåned :o)


Nei, ikke sjokolade! Gulvet på "The Venetian Hotel" i Las Vegas!


.