fredag 21. oktober 2011

Bokanmeldelse - "Soul Protector" av Amanda Leigh Cowley

Gracie er nettopp blitt dumpet av kjæresten etter han har bedradd henne med hennes yngre søster Michelle, og nå sitter Gracie igjen singel og lettere deprimert. Det gjør ikke situasjonen videre bedre når hun er ute med vennene sine at to av dem forlover seg. Gracie er overveldet av blandede, sterke følelser av både sin egen kjipe situasjon  og misunnelse over sine nyforlovede venner at når hun gir Lydia en gratulasjonsklem så ønsker hun virkelig at hun kunne vært i Lydia's sko. Og med dette fokuset idet klemmen avleveres så befinner hun seg plutselig i Lydia's kropp! Gracie klarer rimelig raskt å bytte tilbake, men frykter at hun ikke kan fortelle noen om dette uten at de kommer til å tro at hun er blitt fullstendig gal.

Neste gang Gracie bytter kropp er en planlagt seanse. Hun trenger å teste det igjen både til å bekrefte for seg selv at hun ikke hallusinerte første gangen samt for å se om det virkelig er mulig å foreta et kontrollert bytte. Det viser seg å fungere utmerket, bortsett fra at når hun har byttet så blir hun bortført av en monitor - Dan. Han ser tydelig en oransje aura rundt Gracies's byttede kropp. Dan's jobb er nemlig å jakte på korrupte Soul Protectors som stjeler andres kropper til egen fortjeneste, og den orasjen auraen tyder på at Gracie i dette tilfelle har gått over tidsbegrensningen som er anbefalt for et bytte. Når Dan finner ut at Gracie egentlig ikke har peiling på hva hun driver med og at hun overhode ikke kjenner til reglementet for Soul Protectors - mennesker som kan bytte kropp - så blir de venner. Dan lærer henne hva Soul Protectors egentlig er og om deres misjon på jorda. 

Gracie blir forelsket i Dan, men det finnes komplikasjoner til forholdet på begge sider. Gracie nekter å bli en profesjonell og betalt Soul Protector til tross for at Dan mener hun vil fungere utmerket, og fortsetter istedenfor i sin nåværende jobb. Dan selv er fulltids okkupert med å jakte på de korrupte Soul Protectors som går løs. Hvordan historien fortsetter med Gracie, hennes venner, ikke minst hennes familie og Dan vil jeg ikke komme inn på her. Det resulterer kun i en mengde spoilers av gode poeng i historien. Jeg foreslår at du leser boka selv.


Min evaluering

Dette er nemlig en veldig god bok! Når jeg selv ikke klarer å legge boka fra meg midt på natta så vet jeg at jeg har funnet nok en favoritt. Det er ikke high speed action som holder meg våken, det er mer Cowleys måte å bygge og utvikle virkelig troverdige karakterer. De har alle sine sterke og svake sider, og selv om det å bytte kropp med en annen person (fremdeles) ikke er kjent blant oss mennesker så klarer likevel Cowley å beskrive en fullstendig nær normal holdning til fenomenet fra Gracie's eget standpunkt. Dette gjør historien rimelig troverdig. Kan dette virkelig gjøres? 

Hele ideen med Soul Protectors er ny for meg. Jeg fant konseptet utrolig engasjerende og interessant og det er overraskende twists & turns gjennom hele boka. Den blir aldri et eneste øyeblikk kjedelig! Kjærlighetshistorien mellom Gracie og Dan er også søt, uten at jeg skal komme med noen spoilere heller her. Utviklingen er interessant, for å si det slik. Dette er den første boka i serien med samme navn som boka, og jeg må si jeg ser virkelig frem til å lese oppfølgeren. Jeg ble skikkelig nysgjerrig på den videre utviklingen av hovedpersonene i boka og hele Soul Protecting businessen.  

Jeg kan virkelig anbefale denne, og må si at jeg er overrasket over det faktum at dette er Amanda Leigh Cowley's første bok!


Jakarta by night - tatt fra hotellvinduet :-)


.

torsdag 20. oktober 2011

Lyst å bli bokanmelder?

Etter å ha surret rundt i bokblogger verdenen på nett et halvårs tid er jeg blitt medlem av diverse nettsteder. Ett av dem  har vært virkelig interessant å delta på. Det er Book Blogs - linken finner du HER. Det fine er at dersom du bare er litt over gjennomsnittet aktiv her inne så blir du etterhvert kontaktet og forespurt om å anmelde bøker! 

Ofte får man et utdrag av boka som ønskes anmeldt, og alt etter om du liker teaser'en eller ei så kan du velge om du vil anmelde boka. Jeg har prøvd meg et par ganger, og et par av bøkene har vært veldig bra! Den ene en god 4'er og den beste en veldig god 5'er! Har også fått et par mindre bra tilsendt, og et par jeg ikke har klart å lese ferdig - men det var i starten da jeg var litt vel keen på å prøve meg som anmelder. Nå er jeg mer selektiv, og kvaliteten på bøkene desto bedre! Eneste kravet er å ha en e-reader å lese bøkene på og så er man igang - selvføgelig etter å ha opparbeidet seg et kontaktnett på Book Blogs.

Etter å ha blitt med her i bokbloggene.no så har jeg beveget meg ganske langt utenfor egne lesevalg, og det har gitt meg en mye større bredde i type bøker jeg nå leser. Jeg har lest flere og flere for meg ukjente forfattere, og har fått meg et par nye favoritter. Det er utrolig interessant å lese anmeldelsene til dere der ute av bøker jeg normalt ikke ville ha sett på! Nå har jeg også fått et nytt nettsted som ikke bare supplerer meg med ideer, men også gratis e-bøker, til den nette sum av en anmeldelse - som jeg ville ha skrevet likevel.

Kanskje dere allerede kjenner dette nettstedet - fersk som jeg selv er som bokblogger. Tenkte likevel jeg ville tipse!

Ha en flotters dag! Jeg slanger meg rundt et basseng på Jakarta for øyeblikket, leser bøker og nyter livet. 30 grader, lett vind, ei god bok og litt kald vin er ikke å forakte :-)


Ved bassengkanten, hotel Mulia - Jakarta/Indonesia



.

lørdag 15. oktober 2011

Anmeldelse - Clive Cussler "The Race"

At jeg ikke kan lære en enkel ting!? Clive Cussler skriver supre bøker! Clive Cussler som bruker andre til å skrive for seg, i dette tilfellet Justin Scott, skriver ikke supre bøker! Her er det kun snakk om peng! Arrgghh... Jeg blir like irritert hver gang, men gjentar bommerten igjen og igjen. Hvorfor kjøpe en bok jeg igrunnen vet kommer til å irritere meg? Jeg har jo lest samtlige Justin Scott bøker, og ingen av dem har vært over en 3'er..!


Litt om boka, ihvertfall... (ja, jeg skjønner du ser tegningen..)

Handlingen er lagt til 1910 og vi er i flyvemaskinens tidlige barndom. En avisredaktør, Preston Whiteway, tilbyr $50.000 til førstemann som klarer å krysse Amerika på tvers på mindre enn 50 dager. Han sponser til og med en av favoritt-kandidatene, en uredd og praktisk anlagt dame - Josephine Frost - og her er det sjefsetterforsker Isaac Bell kommer inn i bildet.

Josephine Frost's voldsdømte ektemann har nettopp drept elskeren hennes og har prøvd å drepe henne med, og han er garantert å prøve igjen. Isaac Bell har møtt Harry Frost tidligere, og han vet at mannen har gjort sine millioner på bankbok ved å lede gjenger med tyver og mordere i hver by og hver stat over hele kontinentet. Bell vet også at Frost ikke kun vil komme etter sin egen kone, men også etter avisredaktør Whiteway. Og dersom Bell tar saken - ja da står han også på listen.


Spoiler alerts så det holder...

Flykonkurransen starter og det må gå som det går. Isaac Bell klarer i løpet av konkurransen å forhindre alle forsøk på å drepe Josephine og ham selv med. Forsøkene er ikke engang veldig kreative, og Bell - som aldri har sittet i et fly før, håndterer sitt eget fly (!) som om han ikke hadde gjort noe annet i hele sitt liv. Og det med null instruksjon. Fantastisk.. Han vinner også hele flykonkurransen til slutt! Jadda... 

I starten av historien legges det synlig opp til at elskeren, som ble drept, overlevde drapsforsøket. Og selvfølgelig gjør han det.. Her er det så mange selvfølgeligheter at det er til å grine av. Samtidig så er boka treig! Når har noen gang en "ekte" Cussler bok vært treig?!?

Nei vet du hva! Bruk pengene på en annen bok enn denne. Jeg ble ihvertfall veldig skuffet - igjen! Cussler er som sagt en fantastisk flink action/thriller forfatter, og Dirk Pitt bøkene hans har et høyt tempo, er spennende, lettleste riktignok, men drivende og bra skrudd sammen. Fortid blandes med nåtid, og parallelle historier nærmer seg hverandre og syes sammen til slutt - alltid med en god vri og med uante spenningsmomenter underveis.

Cussler HAR skrevet noen gode bøker sammen med en annen forfatter, og det er unntaket - synes jeg. Det gjelder NUMA files som han har skrevet sammen med Paul Kemprecos. De 8 første i denne serien er veldig bra! Det skal han ha, men den 9 boken i serien er han igjen ute og skriver med en ny forfatter. Jeg skal innrømme at jeg ikke har lest "Devils Gate", og den står faktisk på listen, men nå under veldig sterk tvil.

Alle bøkene til Clive Cussler er listet HER. Jeg anbefaler samtlige 21 bøker i "Dirk Pitt" serien samt de 8 første i "NUMA files" serien. De vil gi deg spenning og action med fyldige historier og spennende twist & turns, resten kan du med fordel for både deg selv og lommeboka la ligge.

Ha en fantastisk helg! Jeg skal review'e en ny forfatter på flyet imorgen, "Soul Protector" av Amanda Leigh Cowley. Og den er lovende!



...og turen - den går til Jakarta/Indonesia, og Perth/Australia!



.

torsdag 6. oktober 2011

Salgsstorm på Kindle Fire

Det ser ut for at Amazon med den nye Kindle Fire har hatt en brakstart! Ifølge info lekket fra amazon.com så er over 254.000 enheter blitt forhåndsbestilt fra Amazon de første 5 dagene! Dette betyr at gjennomsnittlig ca 2.100 Kindle Fire er blitt bestilt pr. time... eller, en Kindle Fire annethvert sekund!!!

Jeg tror ikke at Kindle Fire vil selge bedre enn iPad sånn i det jevne løp, men jeg må si at jeg er rimelig imponert over salgsstarten - som foreløpig er US only! 

Når jeg selv nå har fått tenkt meg om så tror jeg ikke at det blir noen ny Kindle på meg i denne omgang. Jeg heller fremdeles til tastaturversjonen til min Kindle 3 som nå heter Kindle Keyboard. Det har ingenting med pris å gjøre, for den er faktisk veldig så konkurransedyktig. Jeg er bare ikke keen på touch skjerm, og da blir den minste Kindle et noe dumt kjøp - siden min eksisterende K3 i tillegg til tastatur også har dobbelt så lang batteri-levetid og mye større lagringskapasitet.

Hadde jeg derimot ikke hatt noe lesebrett og ikke hatt noe imot touch skjerm, ja da ville jeg ventet og kjøpt meg Kindle Touch som sannsynligvis ikke er så langt vekk fra det europeiske markedet. Et flott design, liten, kjapp og lett og med one-click buy av e-bøker kun et par fingersveip unna :-)


Mens vi venter på vinteren - her er fra "7th Heaven" Whistler/Canada!


.

onsdag 5. oktober 2011

Bokanmeldelse - "In Her Name: Dead Soul" av Michael R. Hicks

Tre år etter det første brutale møtet med det utenomjordiske Kreelan Imperiet er menneskeheten desperate etter en seier. Med over et dusin verdener allerede beleiret av Kreelan krigere beordrer president McKenna konfederasjonens militære å sørge for en seier for å gi menneskeheten håp, koste hva det koste vil.

Men kanskje er ikke overlegen slagkraft nok, for Kreelan-krigeren som leder invasjonen av Alger's World er nemlig Ku'ar-Marakh. Denne kriger-prestinnen har fryktelige krefter også sammenliknet med sine krigerske artsfrender, og hun eier ikke medlidenhet og sannsynligvis heller ikke sjel. Hun er fryktet blant sine egne under navnet "Dead Soul"...

Min vurdering

Her har Hicks gjort det igjen! Etter et par tidligere bøker i denne serien ("First Contact" og "Legend of the Sword" - 5'er bøker på terningen begge to) er han nå tilbake på den plassen han hører hjemme. Den nye, ukronede kongen av Sci-Fi/Fantasy sjangeren med en dæsj Romance! Jeg tror faktisk denne boka er hans beste, eller ihvertfall like god som det utrolige mesterverket "In Her Name: Omnibus" - trilogien som inneholder bøkene "Empire", "Confederation" og "Final Battle".

Den nye Kreelan anti-heltinnen - Ku'ar-Marakh - er farligere, kaldere og mer fryktinngytende enn noensinne, mens menneskeheten omsider kan matche de blå krigerne. Krigsscenene er fantastiske, Allison som tidlig tenåringsjente og mini-heltinne utvikler seg i takt med begivenhetenes gang, vi får et gledelig gjensyn med Valentina Sikorsky - jenta med innebygde forsterkninger og "utvidede funksjoner" - fra "First Contact", og Roland Mills som erobrer helterollen med stil (og en god dose testosteron). 

Dette er nok en pageturner i et heftig og drivende tempo, med Hick's unike karakteroppbygging, malende beskrivelser av såvel nye verdener som krigstaktikk og romantikk og med spenning så det holder. Jeg hadde kun en kort natt mellom første og siste del av boka, og den ble slukt rå!

Man trenger ikke lese de første bøkene for å nyte denne siste. Den står godt på egne bein. Jeg vil imidlertid anbefale hele "In Her Name:" serien, med nevnte trilogi og denne boka som det aller ypperste av det beste. Jeg må igjen si - ingen over, ingen på siden! Og der er HERLIG å være leser når man kommer over slike bøker som dette!!! :-)




:-)

.

mandag 3. oktober 2011

Bokbransje i trøbbel...

Norsk bokbransje utsettes for et digitalt jordskjelv. 21 av topp 100 e-bok titler på Amazon koster idag fem kroner. Den norske bokbransjen trenger umiddelbart radikal innovasjon.

Her kommer et utdrag av et helsides innlegg i Stavanger Aftenblad av idag..

"I april forfattet vi blogginnlegget All books, 99 cents - Alle bøker 5 kr. Vi fullførte det ikke. Istedet tok vi den setningen med oss inn i forelesninger og strategidiskusjoner. De fleste vi møtte lo, ristet på hodet og sa noe i retning av "nei, hva skal da bransjen leve av?"

Vel, det spørsmålet bør bransjen snarest begynne å finne et svar på. 

I mai i år kunne Amazon.com for første gang i historien fortelle at det i USA ble solgt flere e-bøker enn papirbøker. Men 5 kroner? Nei det blir vel lenge til. Not so. For fjorten dager siden skrev The Economist at 21 av topp 100 Kindle e-bøkene på Amazon.com koster 99 cents, eller 5,50 kroner. Det er verdt å gjenta: Allerede idag koster 21 prosent av topp 100 e-bøkene på Amazon kun 5 kroner. Dette faktum vil tvinge frem beholvet for radikalt nye prismodeller i bransjen.

Siden Napster så dagens lys i 1999 har film og musikk vært utsatt for et digitalt jordskjelv. Det samme er nå i ferd med å skje med bøker. Etter hvert som utbredelsen av tilstrekkelige gode digitale bok-løsninger som Kindle, Nook og iPad øker, vil bøker følge samme vei. Med dagens overflod av nettbrett vil denne veksten skje eksponensielt.

18. september stengte Borders sine dører for siste gang. Med 1249 butikker, var Borders blant verdens største bokhandlerkjeder. I dag er butikkene borte og selskapet konkurs. Det som lenge var et flaggskip innen bokbransjen med utsalg i USA, England, Asia og Midt-Østen er borte. Paradokset til Borders er at de i 2001 satte bort sin nettbokhandel til - nettopp - Amazon. Ledelsen i Borders anså ikke salg av bøker via Internett for å være et tilstrekkelig strategisk satsningsområde...

Norge ligger noen år bak utviklingen i det amerikanske markedet. Innen få år vil fremtidens digitale virkelighet være her. Det kan skje ved at norske lesere kjøper sine digitale bøker fra utenlandske kilder, mens bransjen desperat prøver å blokkere tilgang til innholdet. (Denne blokkeringsstrategien benyttes på Apples norske iTunes butikk.) Eller, det vil skje ved at den norske bokbransjen ikke bare tilpasser seg, men aktivt tar grep for å skape sin egen fremtid.

Vi kan spekulere i følgende: I 2015 vil 90 prosent av den norske befolkning ha tilgang på en e-bokleser. Hva gjør den norske bokbransjen da? "Digitaliseringsrapporten" fra 2008 skulle være bransjens svar på digital omstilling. Det er spennende å lese den i dag og se hvor mye man faktisk visste om utviklingen allerede for tre år siden. Men rapporten har tre mangler. For det første er den ikke radikal nok. Den foreslår 30 prosent prisreduksjon på e-bøker. Med dagens utvikling beveger vi oss mot 30-90 prosent. Rapporten har heller ikke klart å beskrive det hurtige salget av e-boklesere. For det tredje har for lite skjedd siden 2008. Når det gjelder innovasjon, så har bransjen i Norge stått til stryk.

Fremtiden krever modig innovasjon. Den krever en evne til å se utfordinger og løsninger med andre øyne. Den krever nye perspektiver, idealer og metoder.... Det vil trolig være morgendagens talenter, ledere, innovatører og revolusjonære som skaper fremtidens løsninger. Ikke dagens styreformenn, administrerende direktører og forfattere. Dessverre.

Amazon baner vei - men hvor er resten?

Skal norsk bokbransje ha en sentral rolle i fremtiden, kreves radikal innovasjon. Den første erkjennelsen må være at dagens struktur ikke kan beskyttes. Den skal endres. Proaktivt. Bransjen må slutte å tro at de selger bøker. Aktørene må begynne å tenke opplevelser, tjenester, innovasjon, i tillegg til dagens produkter.

I en overgangsfase vil papirbøker og e-bøker fortsette å leve side ved side.. Det har alle spådd. Problemet er bare at denne utviklingen går så mye raskere enn noen hadde forestilt seg. Veien mot 5 kroner blir bare kortere. For norsk bokbransje er det ingen utvei. Innovate or die, har aldri vært sannere!"

Av Elisabeth Øvstebø og Christian Rangen

Det finnes et utall norske, dyktige forfattere. Vi har et hav av gode, norske bøker. Norske lesere aksepterer at e-bøkene ikke skal koste 5,50 kroner, vi er tross alt et lite marked i forhold til det engelskspråklige. Men vi må gjøre noe med prismodeller og strukturer!!

Jeg kjøpte nettopp en usedvanlig bra norsk e-bok og leste den med stor glede. Det var Tor Åge Bringsværd's "Slipp håndtaket når du vrir". Jeg kjøpte den imidlertid under veldig sterk tvil og etter lang vurdering. Det finnes så mange fantastisk gode, uleste e-bøker der ute til fornuftige priser, så hvorfor kjøpe en norsk når prisen er nærmere 250 kroner?? Man trenger ikke være god i matematikk for å se hva som lønner seg... 25 e-bøker til 10 kroner eller en til 250..? Og når jeg leser ca 2 bøker i uka... Vel, trenger jeg å si mer?

søndag 2. oktober 2011

Bokanmeldelse - "Slipp håndtaket når du vrir" av Tor Åge Bringsværd

En særdeles selsom og absurd opplevelse! Denne boka likner ikke noe som helst, og bør derfor nytes - helst i schizofrent selskap...

Fortelleren i "Slipp håndtaket når du vrir" heter Jeremias, og han er i utgangspunktet et menneske.. men opptrer like ofte som katt, isbjørn eller eventuelt ku... Notatene hans skal etter sigende være funnet i Amazonas og er redigert for utgivelse av forlaget. Hvor forfatteren befinner seg, er det ingen som vet...

Det man imidlertid vet, sånn rimelig i starten av boka, er - at bokhyller kan være skumle! Bokhyller kan rett og slett romme sorte hull, og dem skal man ikke kimse av! Og bak et sort hull er det ingen som vet hva som venter! Det lærte vennene til Hugo, eieren av bokhylla, da de helt uforvarende kom for nære - og endte opp i et parallelt univers, som kyr!

"Multiverset er fullt av hull. Slik er det bare. Alle alternativer har flere utganger. Det gjelder bare å finne dem. Eller enda bedre: Vite hvor de er.

Det første jeg oppdaget var at jeg hadde hale - og at jeg var i ferd med å klatre ned fra et høyt tre med hodet først... Kroppen var min gamle, fete. Men dekket av pels istedenfor hud... Og nesen var byttet ut med en snute."

Jeremias, Hildur og Jensen (en hund, i all hovedsak) er utvalgte individer til å bidra i kampen mellom Den Navnløse (som er god) og Fienden (som er Mørket, Ondskapen). Jeremias og hans to venner er de eneste som kan redde verden. Men hvordan de skal oppnå det, og hvilke regler som gjelder, får de aldri greie på. Dermed blir fortellingen en eventyrreise som beveger seg i alle retninger og hvor ingen assosiasjon eller omvei blir for lang. Og ikke noe parallelt univers - eller multivers - blir for underlig eller rart med tanke på hva de skal utrette. Ved hjelp av sorte hull drar de tre vennene mellom parallelle virkeligheter og med skiftende kroppsformer for å konfrontere Mørket - eller fienden.

Boka er en underlig fabel-fantasi, og temmelig absurd. Jeg klarer ikke helt fri meg fra at dette er Douglas Adams' gjennkjennelige flåsete språk og banale, men virkningsfulle morsomheter. Hva med Gud representert som en eksentrisk gammel dame i rød poplinsfrakk, som også tar alternative skikkelser som brennende ripsbusk, indisk elefant eller moskusku? 


Ingenting er for sært for Bringsværd, men det fungerer! Faktisk utrolig godt! Muligens fordi absurditetene inneholder reelle problemstillinger som vi står overfor i dagens samfunn - som rasisme, intoleranse, dyremishandling, sjåvinisme, forsøpling, artsutryddelse, krig og elendighet. Det er en naiv fortelling. Det er en hysterisk sprø bok. Er du klar for noe helt annet, og har tid til å bli revet med - ja da syns jeg jammen du skal gi denne et forsøk. Velkommen inn i en gal verden :-)

"Du er den eneste som ser oss slik", snøfter samtaleterapeuten min og vifter irritert med halen. "Men hvordan ser du på deg selv? Hva tror du at du selv er?" Han begynner å bure. Han dunker hodet mot den klumpete maskinen sin og burer så han nesten stanger horna fast i skrivebordet. Så samler han seg igjen, sveiver i gang datamaskinen og rynker pannen, fester en skrivestang til klovnen og ber meg fortelle.

Jeg velger å tie bom stille. Noe min terapeutiske okse merkelig nok hadde forståelse for, og i stedet for å gå fullstendig berserk, ga han meg ny time i neste uke."



.