lørdag 30. april 2011

Ebok-format FRUSTRASJON !!!

Jeg eier en Kindle, og jeg skulle så gjerne også kunne fått kjøpt meg norske e-bøker til å lese på Kindle'n min. Men jeg finner ingen måte å konvertere disse filene på! Jeg har ingen problemer med å nedlaste ei bok fra Norli og lese den på laptop'en min, men jeg skulle jo selvfølgelig gjerne fått den over på Kindle!

Jeg har lastet ned Calibre konverterings-sw, men denne klarer ikke å lese fila, som er DRM beskyttet. Det er så utroooolig frustrerende! Det burde være mulig, når man ærlig har kjøpt og betalt en bok, å få konvertert denne til et annet format!!! Er man skyldig i piratkopiering til det motsatte er bevist? Arghhh...!!!

Det ryktes at forfatteren Tom Egeland m/flere hos Aschehoug vil endre kopibeskyttelsen på sine e-bøker fra teknisk DRM til vannmerking, noe som gjør at du som leser vil få mye større kontroll over eboka/filen man har kjøpt. Da kan denne leses på flere lesebrett/andre dingser, også Kindle! Det gjør selvfølgelig filen piratkopierbar, men åpner opp for et mye større marked enn idag.

La oss nå håpe at bokbransjen ikke lider samme skjebne som musikkbransjen, der det viktigste er å piratkopiere alt... Med tanke på hvem som leser bøker, i forhold til hvem som i hovedsak laster ned musikk, bør det være langt færre som utnytter systemet.

Hurra for Aschehoug som lar forfatterne bestemme selv, la oss håpe at Gyldendal og de andre kommer etter. Vi er mange her ute som faktisk er villige til å betale for bøkene vi vil lese bare vi selv får bestemme hvilken dings de skal leses på!

torsdag 28. april 2011

Jo Nesbø - "The Devil's Star"

Jo Nesbø's "The Devil's Star"
* * * *(*)
Dette er den tredje boka i Nesbø's Harry Hole serie. Hole befinner seg i Oslo, fremdeles lider han av alkoholangst og er besatt av å jakte etter bevis mot en antatt dirty politimann i avdelingen. Hole blir trukket inn i et mord å en kvinne som har fått amputert en finger og som har en rød diamant stukket inn under øyelokket. Flere mord følger, og en identisk fem-punktet rød diamantstjerne finnes på likene. Dette er Harry Hole i kjent stil, antihelten som ser en rød tråd i krimgåten og som klarer å se sammenhenger der andre kun ser løsrevne hendelser.

Jo Nesbø har med Harry Hole skikkelsen klart å skape en unik karakter. Det har vært flere alkoholiserte detektiver i bokform, men Harry har virkelig nådd bunnen og er i ferd med å miste jobben i tillegg til at forholdet hans til Rakel har gått heden. Boka veksler mellom to historier, Hole's jakt på den korrupte politimannen som han tror driver med våpensmugling og som han også tror har myrdet hans tidligere kollega Ellen Gjelten samt jakten på en antatt seriemorder. Når man tror man aner konturene av disse to parallelle historiene kommer det alltid inn nye element som dreier handlingen. Dette holder leseren på tå hev gjennom hele boka, og når du omsider tror jakten er over skjer noe uventet igjen. Dette en en utrolig bra krimbok som anbefales!

Nytt Kindle cover

Jeg klarte ikke dy meg, og måtte gå til innkjøp av et nytt cover til min kjære Kindle 3. Sålenge man ikke lenger ser coveret på boka man leser, så må i det minste Kindle-omslaget være spesielt - tenkte jeg. Valget falt på et rødt, håndlaget skinncover fra Oberon. Dette er nå på vei til meg i posten :-)


Jeg bestilte med lang postleveringstid pga den vannvittig høyre leveringskostnaden, så man får nå se da - når det kommer frem... Forhåpentligvis før jeg reiser på tur neste gang,  slutten av mai... Man kan jo håpe!

.

Endrede lesevaner?

Kanskje litt farlig å se nye lesevaner kun etter 1 mnds bruk av min Kindle 3, men garantert er det at:

  • Jeg leser mye mer enn før! Det kan jo være nyhetens interesse, men jeg har heller tro på at jeg har fått lesegnisten tilbake.

  • Jeg bruker lesebriller og har gjort noen år. I hele denne perioden har jeg med jevne mellomrom blitt utrolig trøtt av å lese lenge om gangen. Nå leser jeg (altfor) lange strekk uten å tenke på trøtthet. Garantert et resultat av alltid god "print", behagelig font, størrelse og linjeavstand - alltid!

  • Jeg drar lesebrettet med meg overalt! Jeg har hatt tendenser til å lese mursteiner.. nå veier 1 bok det samme som 1000 bøker. Selvfølgelig drar jeg det med meg overalt :-)

  • Jeg leser oftere ukjente forfattere etter Kindle'n kom i hus! Surfe Amazon.com etter bok- og forfattertips er gøy, og den store databasen med reviews av absolutt alle bøkene deres er fantastisk bra.

Lesemønsteret mitt har virkelig endret seg på én mnd - til det positive :-)


.

onsdag 27. april 2011

Bokskya blir lansert i Norge 4. april, 2011

Den norske Bokskya blir lansert i Norge, og jeg hadde store forventninger. Jeg regnet ikke med at det var en norsk utgave av Amazon, men at det skulle være et godt utvalg norske bøker, lett tilgjengelig og til littegranne bedre priser enn papirutgavene på norske bøker - som kan være syykt høye...

Om jeg ble skuffet... VELDIG skuffet! Bokbransjen i Norge har vært veldig trege med å etablere et marked for e-bøker. Jeg hadde håpet at tiden ble brukt fornuftig, men det eneste fortrinnet den norske Bokskya har i forhold til Amazon, er ferske norske bøker. Når det er sagt så var det heller ikke særlig mange nye, norske bøker der heller. Mye av årsaken til dette er den pågående diskusjonen om forfatternes honorarsatser.

Og prisene? De kan skremme vannet av hvermann! Jeg sjekket en Jo Nesbø-bok på Bokskya. Den kostet i e-bok format kr. 349,- TREHUNDREOGFØRTINI !!! Jeg kjøper Jo Nesbø bøker til kr. 69,- SEKSTINI på Amazon!!! Riktignok var den til 69,- ikke den aller nyeste, men likevel. Det er jo sykt !!!

En annen ulempe med Bokskya er at man må logge inn i 9 forskjellige mindre bokbutikker for å lete seg frem etter bøkene man vil ha. Foreløpig er følgende norske bokhandlere registrert:

  • Akademika
  • Ark
  • Bokkilden
  • Bokklubben
  • Digitalbok
  • Haugen bok
  • Libris
  • Norli
  • Studia
Resultatet av versjon 1.0 var intet mindre enn sørgelig! Og pressen var heller ikke nådig... Link til innlegg i Stavanger Aftenblad finnes HER, med tittelen: Bokskya for dyr og for dårlig! Så får man se da, hvordan dette vil utarte seg fremover. Enn sålenge er jeg såre fornøyd med å lese mine få norske forfattere på engelsk...

.

Kindle 3 lesebrett anmeldelse

Overgangen fra papirbøker som jeg har hyllemeter av til e-boka gikk utrolig smertefritt! Tilvenningstiden var ca 5 minutter, og så har jeg ikke klart å legge den fra meg etterpå :-)

Ros og ris etter 1 mnd bruk er som følger:

  1. Skjermen er ny-de-lig! Jeg vil nesten påstå at det er mer behagelig å lese Kindle'n enn en bok. Årsaken er  skrifttypen og linjeavstanden sammen med e-inc teknologien! Man kan justere skriftstørrelse, type og linjeavstand til det man foretrekker. Jeg selv var 100% fornøyd med standardinnstillingene og har ike endret disse!

  2. Kindle'n er lett og holde. Også med en hånd. Man blar også lett med bare en hånd, for knappene neste/forrige side er perfekt plassert - ihvertfal til min håndstørrelse. Du har neste/forrige side på både høyre og venstre kant av Kindle'n som gjør at du enkelt kan skifte lesehånd når det trengs.

  3. Wi-Fi funksjonen fungerer feilfritt! Den kopler seg utrolig kjapt opp på nettet her hjemme i huset og sync'er med amazon.com umiddelbart.

  4. Jeg har alltid sittet på PC'en og bestilt e-bøker, så bestilling direkte fra Kindle'n har jeg faktisk ennå tilgode. Jeg liker å ha hele PC-skjermen å leke med når jeg leser reviews og leker på Amazon.

  5. Jeg savner av og til å "se" etter boka mi. Med en Kindle så ser du ikke coveret på bøkene som du leser. Boka er liksom alltid lik utenpå :-) Jeg har bestemt meg for å kjøpe noen flere cover og av og til bytte på skin så Kindle'n ikke alltid er like sort (og - nå - kjedelig å se på...)

  6. Jeg leste 6 bøker før jeg måtte lade! Det må sies å være utrolig bra batteritid!!! Det er jeg superfornøyd med!

  7. Det er litt uvant å ikke ha touch-screen! Jeg tar meg fremdeles selv i å trykke på skjermen for å gå til mappene mine. Det er litt klønene må innrømmes. Resultatet er imidlertid at skjermen etterhvert blir helt fingeravtrykk-fri! Ingen kladdemerker der jeg skal lese er FLOTT! (..så må jeg venne meg av å trykke da, hehe...)

    Konklusjon: Jeg er UTROLIG FORNØYD med mitt Kindle 3-kjøp!!!

Amazon's begrensninger i Europa

Det er forskjell på Amazon og Amazon! Bor du i USA så har du andre muligheter enn i Europa! De største forskjellene er:

  • Det er forskjell på hvilke e-bøker som er tilgjengelig i USA og Europa! Det er ikke gitt at dersom du finner en e-bok du ønsker at du virkelig får kjøpt den i e-bok format. USA har et større utvalg enn eks. Norge. Dette slår imidlertid ut begge veier, ikke absolutt alle ebøker man kan kjøpe fra Norge er heller tilgjengelig i USA! Når dette er sagt har jeg kun funnet én bok jeg ikke kunne kjøpe...
  • USA utgaven av Kindle 3 er hvit. Den europeiske er antrasittgrå! Spør du meg er den en Europeisk fordel...
  • Ikke alle spill er tilgjengelige i Europa!
  • BookLending er kun mulig i USA, eller dersom du har en amerikansk Amazon-konto. Som min samboer heldigvis har. Han kan låne meg sine bøker. Jeg kan IKKE låne ham bøker som jeg har kjøpt.
  • Det legges også moms på e-bøker til Norge. Det er ikke moms på e-bøker i USA
Bare så man er klar over dette.. Det var ikke jeg, uten at det plager meg nevneverdig. Sambo'en kjøper bare de bøkene jeg ikke får fatt i fra hans amerikanske konto og låner til meg dersom jeg får et problem. Man må imidlertid ha en gyldig amerikansk Amazon-konto og amerikansk kredittkort!

.

Skins til Kindle!

Man lærer stadig noe nytt, forstår jeg! Det er mulig å kjøpe seg skin's til Kindle 3 for å gjøre den mer personlig. Jaha, tenkte jeg - og sjekket inn på DecalGirl. Her var det litt å velge i, gitt !!! Først finne rette dingsen, så bla i hundrevis av forskjellige skins og eventuelt velge.

For dere menn der ute - DecalGirl er et nokså misvisende navn! Dere finner ikke bare blomster og søte tegneseriefigurer her nei! Dersom du vil transformere K3'en din (eller K1/K2/mobilen/PC'n/whatever) så er her muligheter. Jeg kunne selvfølgelig ikke stå for en rød rose, og nå ser Kindle'n min slik ut:

Flott, rød og synlig - og passer utrolig godt til mitt sorte cover! Voilá - jeg har fått meg en kul K3 istedenfor en antrasittgrå!

.

Kindle cover

Jeg måtte ha et cover - det er et HAV å velge fra! Kravet mitt var at det skulle være slitesterkt, stivt nok til at jeg fremdeles skulle  kunne lese med coveret på, og ikke minst - lett! I og med at jeg ikke syntes noe om Amazon sitt standard cover med hengsler til festeanordning (som hadde masse problemer i startfasen) og innebygget lys (som øker tyngden betraktelig), så var det ut på leit. Jeg fant dette:
Coveret leveres i flere farger. Jeg valgte sort. Stilig, enkelt å holde rent, og nøytralt. Jeg ble ikke skuffet. Festestroppene er gode og stramme, det er likevel enkelt å ta Kindle'n ut og sette den tilbake igjen. Coveret har en magnetlås. Genialt! Magneten er sterk nok til at jeg bare kan droppe "flapsen" ned så fester den seg automatisk. Resultatet er at coveret _alltid_ er lukket når jeg ikke leser! Det er bra beskyttelse det :-)

For mer info om dette coveret - sjekk HER.

.

LED lys

Jeg vil lese i mørket!  

Hvor mange ganger har jeg ikke sittet på fly på natta og villet lese uten å vekke sidemannen med det sterke leselyset? Eller - lese i teltet, som selvfølgelig ikke har strøm? For ikke å snakke om "smuglesing" i senga uten å vekke sambo'en..?

Jeg vurderte flere typer LED lys til Kindle'n og endte opp med denne, en "super led reading light" kjøpt fra Amazon. Sjekk linken HER

Dette leselyset har en lang "hals" slik at du enkelt kan styre lyset i den vinkelen du vil ha. Veldig fleksibel og praktisk, og gir et veldig godt lys over hele lesebrettet. Lyset fungerer imidlertid best dersom du har et cover til Kindle'n.


.

Vurdering av lesebrett

Det stod egentlig mellom 2 "lesebrett" for mitt vedkommende. Enten en iPad eller en Kindle. Årsaken til at utvalget mitt begrenset seg til kun disse to var fordi jeg i mange år forut har mer eller mindre handlet alle mine paperbacks fra Amazon (co.uk). Jeg leser i all hovedsak engelske bøker, bortsett fra norske forfattere - de forsøker jeg å lese på norsk. Til iPad'en kan man få en Kindle App, og fristelsen var stor til å få en "alt-i-ett" dings.

Valget mitt falt likevel på en Kindle 3, kun med wi-fi. Hvorfor? Årsakene var mange, noen få av dem er:
  • Lesebrettet skal KUN erstatte boka. En iPad dekker ikke behovet for Lightroom Photo SW, så da må jeg ha med meg min bærbare på tur - uansett.
  • K3'en er fysisk lettere enn en iPad
  • E-inc teknologien som Kindle'n benytter er utrolig behagelig for øynene. Ingen bakgrunnsbelyst skjerm gjør at jeg slapper mye bedre av når jeg leser. Kindle'n kan også uten problemer leses ute i sola. Prøv det med et bakgrunnsbelyst lesebrett...
  • Batteritiden til K3 er uendeligmye bedre enn iPad! Og dette sistnevnte punktet er veldig viktig for meg, for jeg leser _mye_
  • Og ikke minst mengden av e-bøker Amazon tilbyr - mange hundre tusen - kun et tastetrykk unna, og med samme leverandøren jeg har benyttet i en årrekke.
  • 3G alternativet var ikke mye dyrere, men jeg kjenner meg godt nok til å vite at all søk etter og kjøp av bøker gjøres via PC'en min likevel, så behovet var ikke tilstede.
Min K3 ankom 1.april 2011. I løpet av en mnd har jeg lest ikke mindre enn 10 bøker! Suksess? Gjett... :-)))

.